Vikström: Glad och stolt över förtroendet

Människa.

– Det känns lite omtumlande och overkligt. Jag är väldigt glad och stolt över det stöd och förtroende jag fått, säger Björn Vikström.

16.9.2009 kl. 00:00

Linda Karlsson

Vikström förespråkade en flexibel och jordnära kyrka: "en kyrka med lättare kläder".

Linda Karlsson

Intervju för olika medier.

Linda Karlsson

Enligt Vikström borde kyrkan betona och föra fram det vardagliga livet.

Linda Karlsson

Presskonferensen hölls på domkapitlet i Borgå.

På slaget femton steg notarie Clas Abrahamsson på domkapitlet fram och meddelade att stiftets nya biskop heter Björn Vikström
 
– Det är en stor utmaning och ett stort steg. Jag tar ödmjukt emot det, sade Björn Vikström och påpekade att det även är frågan om en andlig utmaning.

– Men ibland måste man ta sådana steg fastän man inte vet om de bär.

Vikström tackade också för en god gemenskap med medkandidaterna, särskilt med Sixten Ekstrand under de sista valdebatterna.

– Jag tror att vi på olika poster kan arbeta tillsammans för stiftets bästa, sade Vikström och underströk att en  biskop inte är ensam.

– Personalen här på domkapitlet puffar mig säkert i rätt riktning.

Samma linje - egen prägel 

– Efter ett val är somliga glada och andra besvikna, sade Vikström som hoppas att alla farhågor som ställts på honom inte uppfylls.

De som röstat på honom uppmanar han att ha tålamod. 

– Ha inte för bråttom med förhoppningarna. Linjen kommer inte att ändra från biskop Björkstrands tid men jag ger den min egen prägel.

Vikström förespråkade en flexibel och jordnära kyrka: "en kyrka med lättare kläder".

– Kyrkan behöver vara mer kapabel att reagera på det som händer i samhället. Också på den nöd som enskilda församlingsmedlemmar bär på.

Hur ska vi lätta på den kyrkliga byråkratin?

– En biskop gör inte det på egen hand. Men jag kommer att göra vad jag kan som biskop. Alla som jobbar i kyrkan vill ha en enklare förvaltning. 

Du har beskrivits som den liberala kandidaten. Hur tolkar du det? 

– Liberal och konservativ är relativa begrepp. De finns de som tycker att jag är tråkig och traditionell.

Vikström menar att det inom kyrkan alltid finns de som vill bevara och konservera, både yttre former och kyrkans lära. På samma sätt har det också alltid funnits de som vill utmana, som ställer de svåra frågorna och bygger utopier.

– Bägge två drag finns inom oss alla och båda två behövs.

Själv hoppas Vikström på att kunna uppfylla båda uppgifterna.

Varför är det så mycket diskussion om just homosexualitet och kvinnopräster?

– Kanske för att det är grundläggande existentiella frågor. Sexualitet och relationer kommer att finnas på agendan länge. 

Hur ser du på att folk träder ut ur kyrkan i dag?

– Det får vi nog leva med en tid framöver, det är realism. Samtidigt är varje utträde en signal på att kyrkan på något sätt har misslyckats.

Många unga vuxna upplever att medlemskapet inte ger någonting.

– Är det så – då är det ganska naturligt att man går ut, sade Vikström men påpekade att det görs en hel del inom kyrkan och forskas i varför det är så här.

Han påpekade också att alla ska kunna vara med i församlingen på sitt eget sätt.

– Sporadiskt vid högtider och vid dop och vigslar, eller mer aktivt. Båda sätten ska kunna finnas samtidigt som det ska vara möjligt att fördjupa sin egen tro.

Enligt Vikström borde kyrkan betona och föra fram det vardagliga livet.

– Det att man sköter sitt jobb och sköter sin familj, det hör också till Guds rikes tjänst.

Samarbete i stark ledning

Björn Vikström var själv förvånad över det klara resultatet i valet.

– Jag hade räknat med en 20 rösters övervikt för någon av oss. Sixten fick också bra med röster och vi kom båda ur valet med huvudet högt.

Också biskop Gustav Björkstrand tror på ett gott samarbete. 

– I valduellerna har man sett att båda kandidaterna är jätteduktiga men olika personligheter.

Valduellerna antyder också att Vikström och Ekstrand har goda möjligheter att kunna samarbeta. Björkstrand tror att Borgå stift får en stark ledning.

– På den basen ser jag med tillförsikt på framtiden.

Björkstrand kommenterade också den regionala spridningen av rösterna:

– Det är inte någon uppdelning av röster mellan det konservativa Österbotten och det liberala Helsingfors. Ekstrand vann exempelvis i Helsingfors.

Start på Höstdagarna 

Vikström börjar den första november.

– Det kan bli på FKS' ungdomssamling Höstdagarna – om jag blir bjuden, skrattade Vikström.

Hur känns det att flytta in i ditt barndomshem i biskopsgården i Borgå? 

– Konstigt.

Vad sade pappa John Vikström när han fick veta resultatet?

– Han gratulerade. Han vet hur jobbigt det är.

Också farbror Erik Vikström fanns på plats på domkapitlet i Borgå när valresultatet meddelades. Tillsammans med sin fru Kerstin överlämnade han en namnskylt från biskopsgården med namnet Vikström på.

– Det är praktiskt i spartider att Borgå stad inte behöver skaffa någon ny dörrskylt, skojade Erik Vikström. 

Mer om biskopsvalet

 

 

Rolf af Hällström / Nina Österholm



Teemu Hälli tror att vi kommer att märka att coronapandemin sätter spår som tar länge att reparera.

Åbo. Coronapandemin kommer att lämna långvariga spår – kanske lika långvariga som nittiotalets recession, säger Teemu Hälli, som är beredskapschef vid samfälligheten i Åbo. 2.2.2022 kl. 11:42
Sara Grönqvist är för tillfället tf kyrkoherde i Väståboland, medan Janne Heikkilä är kyrkoherde i Korsnäs.

TJÄNSTER. Domkapitlet har fått in tre ansökningar till två kyrkoherdetjänster i stiftet. Herdetjänsten i Väståboland har fått två sökande och herdetjänsten i Tammerfors en. 1.2.2022 kl. 15:43
Päivi Huhtanen skattar sig lycklig som haft föräldrar, en man och vänner som förstått sig på hennes viljestyrka.

ÅSIKTER. Päivi Huhtanen var flickan med många åsikter i skolan – något som väckte motstånd. Hon har ofta gått mot strömmen och vågat ta oväntade beslut, som till exempel den där morgonen när hon blev ursinnig på Juha Sipilä. 1.2.2022 kl. 14:09
Den främsta orsaken till att människor kontaktar familjerådgivningen är svårigheter att kommunicera, skilsmässa och olika psykosociala kriser.

FAMILJERÅDGIVNING. Under 2021 hade kyrkans familjerådgivning flera klienter än någonsin tidigare. Unga personer söker sig allt mera till tjänsten. 31.1.2022 kl. 17:49
Open Doors publicerar varje år den så kallade World Watch-listan över de länder där kristna lever som farligast.

FÖRFÖLJELSE. Miika Auvinens jobb är att följa med var i världen kristna förföljs allra mest. I år har Afghanistan stigit upp som det land där det är svårast att vara kristen. 31.1.2022 kl. 10:37
Päivi Räsänens står åtalad för hets mot folkgrupp.

RÄTTEGÅNG. Rättegången mot riksdagsledamot Päivi Räsänen inleddes idag i tingsrätten i Helsingfors. Hon står åtalad för hets mot folkgrupp på grund av offentliga inlägg om homosexualitet. – Jag skulle inte bli förvånad om hon blev dömd, säger professor emeritus Dan Frände. 24.1.2022 kl. 15:41
Niklas Wallis (t.v.) installerades på söndagen som kyrkoherde i Kronoby församling av kontraktsprost Mia Anderssén-Löf (t.h.).

kyrkoherdeinstallation. På söndagen installerades Niklas Wallis som kyrkoherde i Kronoby församling. Wallis valdes redan hösten 2020 och tillträdde tjänsten för ett år sedan men på grund av pandemin har installationen fått vänta. Och när den nu blev av fick det ske utan biskop Bo-Göran Åstrands närvaro då han satt i karantän. 23.1.2022 kl. 13:32
Att vara ute i naturen har varit helande för Janne Kütimaa.

utmattning. – Jag var som en julgran. Alla hängde mer och mer på mig, också jag själv. Och jag såg ju så fin ut, och hade inga ben att promenera därifrån med, säger Janne Kütimaa om att bli svårt utbränd. 21.1.2022 kl. 11:56
Boris Salo har tillsammans med Larsmo När-TV spelat in åtta avsnitt om Markusevangeliet avsedda för samtal inom smågrupper.

Larsmo. Då pandemin sköt upp en inplanerad kurs valde Boris Salo att spela in kursen i stället. Nu får flera församlingar glädje av den. 20.1.2022 kl. 14:00
Kommunistregimen i Sovjet klassade Bibeln som en sagobok. Varför var de så rädda för den, undrar Håkan Nitivuori.

Bibel. Som ung smugglade Håkan Nitovuori biblar till Sovjet. I en specialsydd underskjorta bar han iland biblarna i Tallinn. 20.1.2022 kl. 09:43
Jan-Erik Andelin har bland annat jobbat som Nordenkorrespondent för Hufvudstadsbladet.

journalist. Jan-Erik Andelin börjar jobba för Kyrkpressen i februari. De senaste tolv åren har han varit journalist vid HBL. 19.1.2022 kl. 17:25

europa. Via sitt arbete som Svenska Yles medarbetare i Baltikum har Gustaf Antell genom åren fått en god insikt i det politiska läget i Östeuropa. – Jag har ingen större passion för att berätta historier men älskar samtidigt att ge en röst åt dem som inte hörs. 20.1.2022 kl. 06:00
Terese Norrvik, Jona Granlund, Ingrid Björkskog, Eva-Maria Ilmoni och Nenne Lappalainen börjar som medarbetare i Borgå stift.

BORGÅ STIFT. Borgå stift har fyra nya präster och en ny diakon. Vi ställde några frågor till dem. 19.1.2022 kl. 13:02

BORGÅ STIFT. På trettondagen vigdes fyra nya präster och en ny diakon i Borgå domkyrka. 11.1.2022 kl. 09:04

ungdomens kyrkodagar. Ungdomens Kyrkodagar (UK) som skulle ordnas i januari 2022 kommer på grund av rådande coronarestriktioner att flyttas fram och hålls istället 21-24 april på Lärkkulla i Raseborg. 10.1.2022 kl. 13:33

Kalle Sällström har tagit ett sabbatsår från Församlingsförbundet och kastat sig in i skolvärlden.

BRANSCHBYTE. Kalle Sällström valde att byta Församlingsförbundet mot skolvärlden för ett år. I höst undervisar han i allt från hur man bakar semlor till hur man städar 26.9.2023 kl. 09:47
– Det politiska språket kommer sannolikt att hårdna. Och biskoparna och kyrkans ledning är ängsliga över vad de ska säga för att inte öka splittringen, säger professor Titus Hjelm.

partipolitik. Kristdemokraterna fjärmas mer och mer från folkkyrkan. Kyrkans anställda röstar på De Gröna. Sannfinländarna får inte kyrkfolkets sympatier. Och SFP:s kyrklighet är illa undersökt. Kyrkpressen har tittat på två nya undersökningar om politik och kyrka. 25.9.2023 kl. 17:24
Pauliina Parhiala, verksamhetsledare för Finska Missionssällskapet.

FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPET. Finska Missionssällskapet kämpar med ekonomin och planerar en omstrukturering som kräver omställningsförhandlingar. Hela personalen omfattas. Uppsägningsbehovet uppskattas till högst en tredjedel av personalen. 22.9.2023 kl. 12:21

PSYKISKA PROBLEM. Familjerådgivningscentralerna har sedan 2020 besvarat enkäter om vilka trender som syns i familjerådgivningen. I enkäten 2023 sa 83 procent att klienternas psykiska problem har ökat. 20.9.2023 kl. 17:23
Camilla Svevar lämnar Replot för Vasa, och domkapitlets notarie Linus Stråhlman bekräftar att ingen vikarie hittats än.

Replot. Replotherden Camilla Svevar jobbar nu i Vasa – och domkapitlet har inte hittat någon vikarie. 18.9.2023 kl. 16:13