Av de cirka hundra deltagarna var bara en handfull röstberättigade.
- Det här var positivt – det är sällan den här salen fylls, kommenterade Otto Andersson, som var den ena av diskussionsledarna.
Han ledde diskussionen tillsammans med Linda Finnbäck, som trodde att det höga deltagarantalet dels berodde på att biskopsvalet fått mycket mediesynlighet, dels på att det är låg tröskel att delta i en tillställning på Kåren. Andersson och Finnbäck upplevde att det var svårt att få fram olikheterna hos kandidaterna.
- De började nästan varje svar med att hänvisa till det den andra just hade sagt, påpekade Finnbäck.
Andersson har inte rösträtt, men skulle gärna rösta.
- Jag tycker att den som leder stiftet skall vara värdeliberal – jag tycker inte det behövs något utrymme för förståelse exempelvis i ämbetsfrågan, kommenterade Andersson, medan Finnbäck betonade att en biskop skall vara jordnära och ta saker på allvar.
Slipper rösta
Johanna Lund och Anna-Mari Korin var två av de studerande som mött upp för att höra kandidaterna. Båda tycke det var skönt att inte behöva rösta.
- Kandidaterna är så lika och jag är inte tillräckligt insatt, förklarade Lund.
Korin tyckte att den viktigaste egenskapen för en bra biskop är att han ska vara en bra ledare, vilket snarare visar sig i arbetslivet än på en debatt.
Politikersvar
En del traditionella diskussionsfrågor behandlades, men även nya frågor kom upp. Teman som diskuterades var skriftskolan, ungdomsarbetsledarnas och diakonernas ställning i kyrkan, kyrkans synlighet i samhällsdebatten och det ökade antalet utskrivningar.
- Kandidaterna säger att vi måste fundera på vad vi kan göra, men tycker ni att dom på riktigt sa vad dom tänker göra? Jag tycker det lät mera som politikersvar, reagerade Andersson på kandidaternas kommentarer om utskrivningarna.
Kravet på konkretisering besvarades av Vikström med att kyrkan måste göra sina uppgifter bra och ärligt.
- Vi måste möta människor och visa att vi respekterar dem, att de känner att de inte måste passa in i våra förväntningar på hur man skall vara som kristna församlingsmedlemmar.
Ekstrand hänvisade till St Clara församling i Stockholm, som har en stark diakonal profilering och som har lyckats möta människor i deras vardag.
- Det handlar om se den miljö där man finns och att gräva där du står, var Ekstrands konkreta recept mot minskande medlemsantal.
Efter debatten blev det korvgrillning på Kårens bakgård.
Hör klipp från debatten på www.pod.fi