Hur vill du ena stiftet?
Vikström: Genom att etablera samtalskontakt och föra diskussioner. Före man kan enas om att samlas kring ett enat nattvardsbord måste man enas om att det är ett mål, vägen dit är lång och snårig.
Ekstrand: Han lyfter fram urkyrkan som exempel på hur förståelse för olika åsikter växer fram ur en delad vardag. Man bör fokusera på att dela ordet och sakramentet. Det går inte att komma åt religiösa övertygelsen genom juridik.
Är du beredd att välsigna samkönade par?
Vikström: Ja, när kyrkomötet tagit beslut om att tillåta det.
Ekstrand: Jag är mer restriktiv.
Är begreppet äktenskap förbehållet man och kvinna?
Vikström: Jag skulle förbehålla äktenskapet för relationen mellan man och kvinna och konstruera ett eget begrepp för samkönade par.
Ekstrand: Äktenskapet ska vara förbehållet man och kvinna, det här med hänvisning till skapelseteologin.
Parokialprincipen diskuterades en hel del under kvällen. Anser kandidaterna att man ska kunna tillhöra en annan församling än den som finns där man bor?
Vikström: Jag är positiv till att den upphävs på språklig grund i till exempel Tammerfors och Åbo, men skeptiskt till samma utveckling i hela stiftet. Jag befarar att det kan leda till profilering och en tävling om själarna, vilket kan ge upphov till elitförsamlingar.
Ekstrand: Jag anser absolut att man kan tillhöra en annan församling på språklig grund. Man borde också diskutera upphävning av principen på andra grunder. Profilering ligger i tiden.
Vad är biskopens främsta uppgift?
Ekstrand: Att stöda och uppmuntra och jobba för enhet.
Vikström: Att vara en trygg och öppen ledare som inspirerar till teologiska samtal och teologiskt nytänkande.