Ekstrand: Jag har inte direkt gått någon av utbildningarna men jag har varit med i många sammanhang där både konfliktsituationer och själavård behandlats, men jag har inte papper på det.
Vikström: Jag hade diakoni och själavård som inriktning i studierna för länge sedan. På Kimito har jag varit med och startat krisgruppsverksamhet och fått utbildning i samband med det. Så har jag gått den så kallade kyrkoherdeutbildningen.
Finns det möjlighet att ha församlingar med lite olika profil? Kanske ha en "gammalluthersk" församling någonstans?
Och är ni beredda att rucka på den så kallade parokialprincipen?
Ekstrand: Vi borde diskutera en uppluckring men vi har varit rädda för små och smala församlingar. Det finns exempel på där det fungerar bra, exempelvis i Danmark. Det kunde vara ett sätt att tackla dagens problem.
Vikström: Det är svårt med små personförsamlingar som med tiden har väldigt lite gemensamt. Jag är skeptisk till en sådan form av smörgåsbordstänkande. Visst ska vi fundera på det som ett alternativ men jag ser många problem.
Ett exempel från vardagen: Du som biskop ska visitera en liten församling med en kvinnoprästmotståndare som präst. Ni ska fira mässa tillsammans. Är du beredd att kalla endast manliga assessorer, fast det även finns kvinnor i kollegiet, till visitationen för att församlingsprästen inte ska hamna i en knepig situation?
Ekstrand: Man borde få det att fungera om det finns god vilja. Assessorn firar ju i första hand inte gudstjänst utan kommer för att granska och titta på förvaltningen.
Vikström: Utgångspunkten är att man inte ska skapa konflikt men hon borde nog kunna komma med. Jag kommer naturligtvis att diskutera med de berörda innan.
För att bli präst i dag måste ha en viss utbildning. Är det ändå skillnad på präst på präst - ska alla bemötas lika?
Ekstrand: Ja, det är grundprincipen även om millimeterrättvisa kanske inte alltid är möjlig.
Vikström: Ja, alla ska behandlas lika, gamla, unga, ensamstående eller med familj.
Uppmaningen till bättring hörs sällan. Vad betyder det för er att göra bättring?
Ekstrand: Att börja varje morgon inför Guds ord och få ett korrektiv för mitt liv. Att verkligen göra omvändelsen innerst inne.
Vikström: Att vårt och mitt sätt att leva i dag avslöjas för vad det är, det vill säga synd. Att överge de falska gudarna i form av själviskhet och falsk trygghet i from av pengar.