Björn Vikström och Sixten Ekstrand möttes till den första av tre valdueller i ett blåsigt Nykarleby. En mansdominerad publik på 70 personer mötte upp för att höra kandidaterna under Ann-Mari Audas-Willman och Karl-Johan Hanssons utfrågning.
Den två timmar långa utfrågningen var indelad fyra temahelheter:
1. Kandidaternas teologiska grundsyn eller kristna identitet
2. Ledarskap
3. Kyrkan och sekulariseringen och
4. Kyrkans insats i viktiga samhällsfrågor.
Bibeletikett
Gällande teologisk grundsyn kom kandidaterna även in på bibelsyn- och tolkning. Utfrågarna ombad kandidaterna att lägga en etikett på sin bibelsyn: ”Mottagningshistorisk”, sade Vikström och beskrev predikanten som stående mitt i en bred flod.
- Floden har runnit genom hela kyrkans historia och jag får ta emot andras tolkningar och föra vidare. Jag kan ta emot Bibeln i en ny situation och med nya frågor.
- ”Kristocentrisk”, sade Ekstrand. För mig är det en befrielse och en styrka att få läsa utgående från Honom.
Från bibelsyn gled debatten in på välsignelse av homosexuella. Här delar kandidaterna inte åsikt.
- Det är inte bara vissa bibelställen utan också skapelseteologin, att vi skapats till man och kvinna, samt kyrkans långa tradition som gör mig mycket tveksam till välsignelsen, sade Ekstrand.
Vikström å sin sida vill försöka förstå Bibeln i dag utan för den skull okritiskt ta in allt.
- Det finns saker i den tidens värld så som aga av barn, slaveriet och kvinnans underordning, som vi inte behöver överföra till vår tid. Men det finns en annan linje i Bibeln, en befriande kraft, och det är kanske den vi behöver odla.
Alla präster lika
Gällande ledarskapet är kandidaterna överens om att det anliga ledarskapet är det primära. Biskopen ska också verka enande och hålla samman stiftet. Men var behövs den enande kraften allra mest just nu?
- Jag tycker att församlingssammanslagningarna varit beklagliga samtidigt som jag förstår dem. Här behövs mycket stöd och eftervård för de som sammanslagits, sade Vikström som också betonade enhet i ämbetsfrågan: Jag vill undvika splittring och eventuella plan B och C.
Ekstrand vände på steken och uppmanade oss att finna enhet i Jesus Kristus.
- Att eftersträva en yttre enhet och försöka pressa in allt och alla i samma mått går inte. Om vi sammansvetsats till en i Kristus så kan vi ge varandra frihet att vara olika, sade Ekstrand.
På tal om ämbetsfrågan …
- Alla medlemmar och präster ska kunna fira nattvard tillsammans. Vi ska inte sätta ribban lägre än så, sade Vikström.
- Vi har en ordning och följer den både gällande vigning och samarbete, sade Ekstrand.
Båda var överens om att det inte ska vara skillnad mellan präst och präst – alla behandlas lika.
Talet till värdinnan
Kvällens värdpar bjöd också på lättsamma uppgifter som fick publiken att skratta men kandidaterna att svettas. Bägge kandidater fick hålla ett improviserat tacktal med någon sekunds varsel: Ekstrand till ärkebiskopinnan efter en nordisk biskopsmiddag i Åbo, Vikström till minister Wallin vid en samling för finlandssvenska ledare i Vasa. Båda två klarade talen med äran i behåll och fick stående ovationer som tack.
Efter debatten diskuterar elektorerna vidare på kaffestunden i församlingshemmet.
- Det var en bra och ingående debatt och vi fick prov på vad kandidaterna kan. Visst är de lika på många sätt men Sixten har en starkare väckelsebakgrund där Björn är starkt förankrad i folkkyrkan, konstaterade Harald Wester från Jakobstad i samspråk med Mårten Björkgren, akademilektor på PF.
- Jag känner dem väl båda två men jag tycker att Björn lyckades synliggöra sin teologiska utveckling tydligare. De skiljer också som teologer. Där Sixten är mera av kyrkohistoriker handlar Björns teologi mer om kyrkans tro i dag, tycker Björkgren.
Solbritt Häggblom är inte elektor men förtroendevald i Nykarleby. Hon har kommit för att följa debatten av intresse.
- Jag tycker den ena kandidaten är tydligare än den andra, min åsikt är klar, säger Häggblom som gärna skulle rösta i valet nästa onsdag.
- Det är en viktig fråga också för oss församlingsbor vem som är biskop!
Också kandidaterna själva minglar tappert på efter två timmar i hetluften.
- Det var ett intensivt och dynamiskt samtal. Stämningen var fin och många frågor kom fram. En eloge till utfrågarna, säger Vikström.
Också Ekstrand är tillfreds med kvällen.
- Det är ett helt annat flyt på diskussionen nu när vi är bara två.
Båda två är lugna men förväntansfulla inför fortsättningen.
- Vi kan bara vara oss själva och lägga resten i elektorernas händer, sade Ekstrand.
-Det är nog spännande, men roligt. Mest roligt, sade Vikström.