– Nu ska vi grilla kandidaterna riktigt ordentligt, eller hur? Undrar diskussionsledaren Björn Wallén. Publiken svarar med ett rungande ”jaa” och därmed är den sista kandidatdebatten inför biskopsvalet i gång.
Diskussionens övergripande tema var ”Tradition och vision”, men den inleddes i kulturella tecken. Kandidaterna fick i tur och ordning presentera sig genom ett kulturellt bidrag. Sixten Ekstrand valde ett utdrag ur Bachs juloratorium.
– När orden inte räcker till hjälper konsten eller litteraturen oss att komma i beröring med Gud, motiverade han.
Juanita Fagerholm-Urch hade med sig en kopia av Rembrandts tavla ”Den förlorade sonens återkomst” och sade sig ha inspirerats mycket av Henri Nouwens bok med samma titel. Henrik Perret spelade stycket ”Almighty God” av Duke Ellington och visade samtidigt prov på sin känsla för humor vid pianot.
– Är den här stämd? Jasså inte, nå kanske det kommer stämningar från annat håll.
Bo-Göran Åstrand läste dikten ”Ja visst gör det ont” av Karin Boye, som enligt honom ärligt lyckas väva samman ett vardagsnära tilltal med en livs- och troskamp. Björn Vikström avslöjade ett gammalt teaterintresse och var nära att bjuda publiken på ett dansnummer.
Bibelsyn och undervisning
Av sakfrågorna stod bland annat religionsundervisningen på agendan. Juanita Fagerholm-Urch, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand vill ha kvar den konfessionella religionsundervisningen.
Henrik Perret ansåg att det viktigaste är att ge en sann bild av kristendomen och att kyrkan inte kan bygga på den ringa undervisningen som skolan ger. Björn Vikström var öppen för nya modeller i gymnasiets religionsundervisningen, men framhöll vikten av att först lära känna sin egen tro.
Efter en publikfråga om biskopskandidaternas bibelsyn tätnade stämningen. Åstrand framhöll att det finns ett 2000 år långt glapp mellan tiden då Bibeln skrevs och den tid vi lever i – samhället är föränderligt men frälsningbudskapet består. Vikström och Fagerholm-Urch var på samma linje.
– Jag tror på Bibeln men inte som ett slutet paket där man måste ta allt eller inget. Vi måste vara etiska och kärleksfulla med varandra. Det viktigaste är att människor blir bekräftade som de är, sa Fagerholm-Urch.
Henrik Perret sa sig tro att Bibeln är Guds ord från pärm till pärm och att dess kärna och hjärta är Kristus.
– Problemet i dag är ofta att många i den här diskussion tycker att det finns en mänsklig godhet som är större än Guds godhet.