Försäljningen av rättvisemärkt choklad och kakao har ökat med närmare 300 procent det senaste året. Det är bra. För trots påtryckningar gör Néstle och Cloetta-Fazer fortfarande inga kontroller av arbetsförhållandena på odlingarna, skriver Svenska kyrkan på sina hemsidor.
Giftiga odlingsmetoder
För tre år sedan rapporterade SwedWatch om barnarbete och hälsovådlig användning av bekämpningsmedel på kakaoplantagerna i Ghana och Elfenbenskusten som är stora kakaoproducenter.
I dagarna har SwedWatch publicerat en uppföljande rapport som visar att den internationella chokladindustrin fortfarande inte kontrollerar arbetsförhållandena.
– De kraftiga förseningarna är svårförklarade. Att köpa in certifierad kakao via initiativ som Rainforest Alliance, KRAV, UTZ eller Rättvisemärkt är viktigt, och sådana uppköp bör fortsätta öka. Lika viktigt är att höja nivån på all kakao, det vill säga också den kakao som inte certifieras, vilket är merparten av världens kakaoproduktion, säger Gunnel Axelsson Nycander, policyhandläggare på Svenska kyrkan och ordförande i SwedWatch.
Och smaken då?
- Smaken är förstås upp till var och en att bedöma. I dag finns nog choklad för alla smakriktningar, säger Ola Höiden som själv tänker blanda ljus och mörk Rättvisemärkt choklad med geléhallon, lakritsbåtar och annat godis i sitt ägg.