Nu innan träden fått sina löv syns kupolerna långa vägar, till och med från tåget om man tittar åt rätt håll.
Fader Foma öser mörkröd borchsoppa ur en soppkanon. Rykande varm kål
blandad med rödbeta doftar och skvätter på klosterbacken och på Fader
Fomas svarta kappa.
– Borch är en grönsakrätt som passar bra i fastan. Vi fastar för att
kunna ta emot påsktiden lättare, för att vara redo att ta emot
glädjebuskapet.
Fader Fomas soppa är världskänd i hela Kyrkslätt och särskilt till
Palmsöndagen är försäljningen stor. Förra året kokade han 800 liter,
det räckte inte.
– Med en klick smetana är soppan perfekt, tipsar en dam i soppkön.
Köparna är ortsbor och långvägagäster, ortodoxa och lutherska. Alla
köar snällt med ämbar och korgar i hand, i väntan på väldoftande soppa,
rykande kålpiroger och sockerklibbig baba, en slags stor påskbulle med
glasyr.
På det ortodoxa klostret Pokrova har man hittat vägen till ortsbornas hjärtan genom magen. Soppförsäljningen pågår året runt men Palmsöndagens marknad samlar mest besökare.
På påsknatten firar bröderna ortodox midnattsmässa i kyrkan. Efter
mässan är det mat, så som den ortodoxa traditionen påbjuder. Fest för
både kropp och själ.
Men än så länge är det fasta – och soppa – för kroppen.
När Palmsöndagens besökare åkt hem är det tystnad och bön som står i fokus under Stilla veckan.
– Inga besök, inte bråttom. Bara förberedelse inför påsken. På torsdag
och fredag är vi många timmar i kyrkan, berättar Fader Foma.
Påsken är den största händelsen i kalenderåret, därefter kommer julen.
– På påsken firar vi att Kristus är uppstånden, sannerligen uppstånden. Vi vet att vi har evigt liv!