Så säger Anna Braw, bekant för fritidskockar och -bagare genom böckerna Kyrkkaffe, Brödglädje och Tillsammansmat.
Att det råkade bli böcker, och dessutom några kokböcker, var egentligen en ren tillfällighet för Anna.
– Jag har en musikhögskoleutbildning i violin och sång och har turnerat med en del barockensembler. Min mamma är kyrkomusiker så musiken har alltid funnits där.
Men också skrivandet sitter i generna. Pappa Christian Braw har skrivit flera böcker och fyra av Annas sex syskon arbetar i dag på tidning.
– Det är till syskonen jag vänder mig om jag behöver hjälp, om en formulering inte vill sätta sig eller om jag behöver byta idéer med någon.
Som prästdotter har Anna upplevt mängder av kyrkkaffen. Boken om kyrkkaffe var ändå länge bara en idé.
– Det blev ett slags matlagningsboom i bokbranschen och vi funderade om det fanns något skäl i världen för Libris att ge ut en kokbok. Då föddes idén om kyrkkaffe-boken, och till vår stora förvåning blev den en succé försäljningsmässigt också.
Vad beror det på att just matlagning och kokböcker är så populära?
– På tyska säger man att ”vi talar om det vi saknar”. Kanske köper vi kokböcker för att vi gärna skulle ta oss tid att laga mat, fastän många i praktiken aldrig gör det.
Annas eget kök är stort som en bokhylla men med lite köksbalett så går det att tillreda mat där också.
– Det är inte viktigt att det blir perfekt eller hurdant GI-värdet är. Klart vi ska äta näringsrikt men det är inte hela sanningen. Hälsomat, det är att äta tillsammans.
Läs mera i Kp 46/2008.