Får vem som helst använda församlingshemmets kök?
– Det beror på köksutrymmet och dess användningsändamål, säger överinspektör Ville Kekkonen på livsmedelssäkerhetsverket Evira.
Ifall församlingen serverar eller säljer livsmedel öppet till sina medlemmar och det inte är frågan om ett litet, slutet tillfälle, hör verksamheten under livsmedelslagen. Då räknas köksutrymmet som livsmedleslokal och församlingen måste meddela om sin verksamhet till kommunens övervakningsmyndighet.
De som jobbar i en livsmedelslokal och hanterar opackade livsmedel måste ha hygienkompetensintyg, som fås genom att man svarar rätt på minst 34 av 40 frågor i Eviras hygientest. Personer med en examen som anknyter till livsmedelsbranschen är befriade från testet.
Livsmedelslagen omfattar inte matlagning och bjudningar hemma eller på motsvarande slutna tillställningar, såsom minnesstunder efter begravningar, ifall den mat som serveras tillverkats av de berörda själva. Om maten tillverkas av någon som är anställd på församlingens kök eller om en cateringfirma används, hör verksamheten under livsmedelslagen. Däremot ser Kekkonen inga problem med att mindre sällskap ordnar mötesservering åt sig själva utan att ha hygienkompetensintyg.
Arbetsgivare och andra aktörer i livsmedelsbranschen har skyldighet att på egen bekostnad säkra att personer som hanterar livsmedel utbildas och instrueras på ett sätt som deras arbetsuppgifter förutsätter.