Uttalanden om abortmaterialet

Kyrka. Kyrkpressen.fi publicerar två centrala dokument i behandlingen av det bildprogram om abort som kaplan Halvar Sandell visade för konfirmander i somras: filmgranskningsbyråns utlåtande åt biskop Gustav Björkstrand och biskopens anmärkning. 5.9.2008 kl. 00:00

Filmgranskningsbyråns utlåtande åt biskop Gustav Björkstrand:

Ärende: Sättande av åldersgräns för bildprogram om abort

Biskopen i Borgå stift Gustav Björkstrand har med sitt brev, daterat 14.8.2008, begärt om utlåtande av Statens filmgranskningsbyrå angående en abortfilm som visats på Markus församlings skriftskolsläger. Filmen kan ses på de svenska Internetsidorna under adressen www.abortnej.se.
Genom lagen om granskning av bildprogram (775/2000) stadgas om granskning av bildprogram samt särskilt om nödvändiga visnings- och spridningsbegränsningar för att skydda barnen. Huruvida den förevisningssituation av abortfilmen som skett under skriftskollägret omfattas av denna lag, beror av om den förevisning av bildprogrammet som ägde rum i skriftskoleklassen kan definieras som en offentlig förevisning.
I motiveringarna till regeringens proposition angående tillämpningsområdet för lagen om granskning av bildprogram konstateras, att sändning av bildprogram i nätmiljö, med undantag för beställningsprogramtjänster, inte anses vara sådan förevisning och spridning av bildprogram som avses i detta förslag. Med beställprogramtjänster (video on demand) avses för sin del i definitionerna i lagen om bildprogram att bildprogrammet och dess programinnehåll hålls tillgängligt för allmänheten genom telenätets förmedling.
Ifall den aktuella förevisningen ägde rum via beställningsprogramtjänster och ifall undervisningssituationen, som försiggick i en skriftskoleklass, kan tolkas som en offentlig förevisning, har man förfarit i strid med 23 § i lagen om granskning av bildprogram, dvs. avsiktligt förevisat ett bildprogram för yngre personer än 18 år, innan det har godkänts för förevisning och spridning bland minderåriga. Samtidigt har man även gjort sig skyldig till brott mot 17 kap. 18 b § i strafflagen. I författningen förbjuds olaglig förevisning eller spridning av bildprogram bland minderåriga.
Den undervisning som försiggår inom det allmänna skolväsendet är offentlig. Huruvida den undervisning som äger rum i skriftskolan också är offentlig beror på om undervisningssituationerna åtminstone i princip är öppna för alla eller om de är slutna tillställningar. Även förevisningar som sker för en sluten krets kan per definition vara offentliga, ifall kretsen är rätt stor. Skriftskoleundervisningen torde i princip kunna betrakas som offentlig.
Ifall det anses att förevisningen av den abortfilm som ägt rum på Markus församlings skriftskoleläger omfattas av lagen om bildprogram, skall ytterligare bedömas, om filmen kunde befrias från granskning på grundval av dess innehåll (4 §) eller på grundval av verksamheten av den som arrangerat förevisningen (5 §).
På basis av innehållet kunde filmen befrias från granskning, ifall den hade tillverkats enbart för utbildning eller annat kulturrelaterat ändamål, vetenskaplig forskning eller fritidssysselsättning. På basis av verksamheten av den som ordnat förevisningen kunde filmen befrias från granskning, ifall det hade varit fråga om universitet, yrkeshögskolor och andra läroanstalter som står under offentlig tillsyn samt en förevisning som sker vid allmänna bibliotek eller vid Finlands filmarkiv eller om det hade skett vid kongresser som behandlar vetenskapliga eller konstnärliga frågor, vid vetenskapliga föreningars sammanträden och med dem jämförliga tillställningar.
Enligt Statens filmgranskningsbyrås uppfattning har den abortfilm som nu behandlas inte tillverkats för utbildning eller annat kulturrelaterat ändamål, inte heller för vetenskaplig forsning, utan de sidor på vilka den hålls tillgänglig är propagandistiska till sin karaktär. Även som dokumentär hade man bort låta granska den, eftersom den till sitt innehåll är skadlig för barn. Skriftskolan kan inte heller anses vara en läroanstalt som står under offentlig tillsyn. Sålunda gäller ingendera av de grunder för befrielse som ingår i lagen om granskning av bildprogram det abortprogram som förevisats i skriftskolan. Man bör alltså ha låtit granska det, ifall förevisningen har skett via en beställningsprogramtjänst.
Oberoende av om förevisningen av den abortfilm som skett under Markus församlings skriftskolsläger skall anses omfattas av lagen om granskning av bildprogram och av befogenheten för Statens filmgranskningsbyrå, kan filmgranskningsbyrån som sakkunnigmyndighet framföra en bedömning av den åldersgräns som skall sättas för bildprogrammet.
Filmgranskningsbyrån anser att ifall den Pågående abort (film) som behandlas hade lämnats för granskning, så hade åldersgränsen 18 år satts. I Finland är det exceptionellt med en film som skildrar en kirurgiskt utförd abort som till sitt innehåll ytterst chockerande, utdragen, mycket detaljerad och blodig. Särskilt uppskakande är närbilderna av det stympade fostret. Förevisning av filmen för 14-15 -åringar skall anses vara menligt för deras utveckling.
I bedömningen av filmen har deltagit direktören för Statens filmgranskningsbyrå Matti Paloheimo, överinspektör Maarit Pietinen samt granskarna Leena Karjalainen och Anne Lind. Bedömningen är enhällig.

Helsingfors 20.8.2008

Matti Paloheimo
Direktör för statens filmgranskningsbyrå

Biskopens anmärkning:

Kaplan Halvar Sandell får en skriftlig anmärkning

Biskop Gustav Björkstrands beslut med anledning av den abortfilm som visades på Markus församlings skriftskolläger den 10 juni 2008.

Efter att ha sett abortfilmen, hört berörda parter och fått ett begärt utlåtande av Statens filmgranskningsbyrå konstaterar jag följande.

Den kristna kyrkan har genom hela sin tvåtusenåriga historia betonat livets okränkbarhet från fosterstadiet till livets slutskede. Frågan är inte mindre aktuell i vår tid då materiella faktorer och människans förmåga att göra nytta tillmäts ett allt större värde. För kyrkan ligger människans värde inte i att hon producerar eller gör rätt för sig utan i att hon är en unik varelse, skapad och älskad av Gud. Den livliga debatt som abortfilmen har väckt har ur den här synvinkeln varit viktig.

Det är naturligt att man behandlar centrala etiska frågor, bland dem abortfrågan, i samband med konfirmandundervisningen. Men ändamålet helgar inte medlen. Den film som visades på Markus församlings konfirmandläger hade inte tillverkats för undervisning eller något kulturrelaterat ändamål, utan var till sitt innehåll som filmgranskningsbyrån har konstaterat ”ytterst chockerande, utdragen, mycket detaljerad och blodig.” Att visa den för 14-15-åringar skall enligt byrån anses menligt för de ungas utveckling. Byrån har enhälligt slagit fast att om filmen Pågående abort hade lämnats för granskning hade byrån satt 18 år som åldersgräns för visning av filmen. Nu hade ingen granskning ägt rum eftersom material som finns på Internet inte granskas av byrån. Filmgranskningsbyrån påpekar att man förfar i strid med 23 § i lagen om granskning av bildprogram om man avsiktligt förevisar ett bildprogram offentligt för yngre personer än 18 år innan det har godkänts för förevisning och spridning bland minderåriga. Samtidigt har man även gjort sig skyldig till brott mot 17.kap. 18 b § i strafflagen, som förbjuder olaglig förevisning eller spridning av bildprogram för minderåriga.

Markus församlingsråd som föräldrarna vände sig till uttalar sin förståelse för föräldrarnas oro och beklagar att kaplanen Sandell inte varnade för att inslaget innehöll obehagliga inslag. Däremot anser församlingsrådet att det inte finns orsak att vidta särskilda sanktioner mot kaplanen.

I samtal med undertecknad har kaplan Sandell medgett att han inte varnade konfirmanderna för att filmen innehöll chockerande detaljer. Han säger sig ha bett konfirmander och föräldrar om ursäkt för det fall att de upplevt ett sådant obehag av filmen som de inte har kunnat hantera.

När det gäller bedömningen av det som har hänt konstaterar undertecknad att det som talar för att Sandell inte skall få sanktioner är att han inte medvetet bröt emot fastslagna regler utan närmast handlade oeftertänksamt och i okunnighet om gällande regler. Det är först i ett senare skede som filmgranskningsbyrån har satt åldersgränsen 18 år på materialet. Det är i någon mån oklart, vilket filmgranskningsbyrån också påpekar, om man kan anse att det var fråga om en offentlig förevisning när det var fråga om en grupp konfirmander, där de som upplevde obehag av filmen fritt kunde avlägsna sig. Men som ovan framgick kan frågan prövas i allmän domstol som också skall behandla frågor relaterade till kyrkan ifall det är fråga om misstanke om att lagbrott har begåtts.

För egen del anser jag det vara klarlagt att materialet var uppenbart olämpligt att visas för konfirmander. Sandell borde ha insett det och avstått från det. Jag ger honom därför en skriftlig anmärkning. Det är Markus församlingsråds och senare församlingsrådets i den med Lukas församling sammanslagna Petrus församlings församlingsråds uppgift att se till att motsvarande händelse inte upprepas. Det är också skäl att understryka att varje församlingsmedlem har rätt att välja den präst man önskar för de förrättningar man vill ha utförda om inte ett tvingande skäl utgör hinder därför (KO 2:24). Detta gäller givetvis också konfirmationen. Om föräldrar yrkar på att Sandell inte skall förrätta konfirmationen av dessa konfirmander är det naturligt att kyrkoherden respekterar denna uppfattning och utser en annan person i Sandells ställe.

Den intensiva offentliga debatten har tydligt understrukit det ansvar varje lärare oberoende av skolform har för det material som används i undervisningen. Det borde utarbetas klarare regler inte minst för användningen av material från Internet, eftersom sådant material inte granskas och lätt kan användas i undervisning. För kyrkans del kommer jag att be kyrkans central för ungdomsarbete och kristen fostran att snarast ge närmare direktiv för användningen av material från Internet i konfirmandundervisningen och ungdomsarbetet för att motsvarande situationer inte skall uppstå i framtiden.

Borgå den 4 september 2008

Gustav Björkstrand

Biskop i Borgå stift



Teemu Laajasalo och Irja Askola.

JÄMSTÄLLDHET. Kyrkostyrelsen har beviljat kyrkans pris för jämställdhet och likabehandling till biskop emerita Irja Askola. 22.9.2022 kl. 15:09
Julie Yu-Wen Chen har som Taiwanfödd professor en knepig sits att leda ett Beijingfinansierat institut vid Helsingfors universitet.

kina. Professorn i Kinastudier Julie Yu-Wen Chen vid Helsingfors universitet har rötter i Taiwan. Hon oroar sig för Kinas växande hot mot hennes hemland. Hon är kristen och försöker avsluta varje dag med att lyssna på en predikan online. 15.9.2022 kl. 10:37
Karl XI:s kyrkolag var stomme för kyrkan i Finland till mitten av 1870-talet. I dag stadgar Kyrkoordningen sedan 1994 om ett synodalmöte som ska hållas vart sjätte år.

SYNODALMÖTE. Efter sina pastoralkurser under den första tiden som präst saknar många vardagsteologer de regel­bundna samtalen om kyrkans lära, eller samtalen kring biskopens linje. För det finns sedan år 1686 det sällsynta synodalmötet – som snart hålls i Åbo. 14.9.2022 kl. 15:16
Lena Kumlin trivs hemma i trädgården.

FÅNGA DAGEN. Lena Kumlin lever med en hjärntumör som inte går att operera och som kommer att leda till döden inom ett år. – Carpe diem! säger hon, och kämpar för att leva i nuet och njuta av sitt liv med fulla andetag. 13.9.2022 kl. 16:22
Bilderna är små i sitt format.
– Ingen får något kastat i ansiktet. Det är ett utslag av samtycke säger Kent Wisti.

Konst. I september visas utställningen KYSS – en meditation i ord och bild över Höga visan i Borgå domkyrka. – Höga visan är en erotisk bok i Bibeln som både är oerhört trygg men ändå radikal, säger konstnären, bildsatirikern och prästen Kent Wisti. 13.9.2022 kl. 10:14
– Vissa veckor tar kyrkrenoveringen hälften av min arbetstid, säger Mats Edman, nyss förordnad till kyrkoherde i Nykarleby.

nykarleby. Under sista tiden av studierna upplevde Mats Edman en tydlig kallelse att bli präst. – Vi var samlade i en bibel- och bönegrupp och vi tog mannakorn. Mitt mannakorn var från Apostlagärningarna: ”Var inte rädd. Tala och tig inte. Jag är med dig och ingen ska göra dig något ont för jag har mycket folk här i staden.” Nästa dag ringde han biskop Erik Vikström och bad om prästvigning. 12.9.2022 kl. 20:05

Inbesparingar. Resultatet av omställningsförhandlingarna vid Helsingfors kyrkliga samfällighets gemensamma tjänster har klarnat. Under de kommande tre åren ska de gemensamma tjänsternas verksamhetsbidrag sänkas med 4,8 miljoner, vilket bland annat innebär att antalet årsverken minskar med 45. 9.9.2022 kl. 17:11
Kyrkornas världsråd hade bjudit in kyrkoledare från Ukraina. Ärkebiskop Jevstratij av Tjernihiv och Nizjyn i talarstolen.

KYRKORNAS VÄRLDSRÅD. Kyrkornas världsråd vände och vred i kulisserna på sina ord om kriget i Ukraina. Rådet avslutar på torsdag sin generalförsamling med över 4000 delegater i tyska Karlsruhe. 7.9.2022 kl. 15:11
Pilgrimsvandraren leds genom skog och mark. FOTO: MARTIN NÄSE

KORSNÄS. Pilgrimsleden i Österbotten tar form. I år görs den preliminära märkningen för Sankt Olavsleden. 1.9.2022 kl. 11:02
Arkivbild på en konfirmation/Arkivbild på Mikael Busck-Nielsen, församlingspastor i Johannes församling i Helsingfors.

SMÖRJELSE. Konfirmationen i Johannes församling i Helsingfors senaste söndag har väckt starka reaktioner då prästen smort konfirmanderna med krisma, det vill säga välsignad olja. Det har setts som ett främmande element i vår kyrka och smörjelsen kom som en överraskning för både konfirmander och föräldrar. 2.9.2022 kl. 17:59
Kläm inte in dig i en mall som skaver, skulle Eva Frantz vilja säga till sitt unga jag.

ETT GOTT RÅD. Eva Frantz önskar att hennes 20-åriga jag hade vågat omfamna sin excentricitet lite mer – och åka ut och ha äventyr, för att ha något att skriva om senare. 31.8.2022 kl. 20:16
– Jag tror att man får komma till en punkt där man inte ältar saker, säger Rigmor Holst.

ÄRLIGHET. – Ju äldre jag blir desto mer har jag insett att livet är för kort för att inte våga vara lite mer ärlig och avklädd, säger evangelisten och bibelläraren Rigmor Holst. 31.8.2022 kl. 13:00
Tre år in i hans biskopsperiod kommer Bo-Göran Åstrands herdabrevsbok – i en dialog med fyra andra skribenter, i och utanför kyrkan.

herdabrev. Efter tre år i biskopsgården i Borgå är Bo-Göran Åstrand ute med det traditionella herdabrevet. Han valde mejldialogens form och fyra huvudteman. 31.8.2022 kl. 10:00
– Det kan bli energiräkningar som stiger med 500 procent, säger Bengt Avellan. Kyrkan värmer i normala tider sina hus för 55 miljoner euro per år.

KYRKANS FASTIGHETER. Det finns ogjorda reparationer och saneringar för minst 1200 miljoner euro inom i den evangelisk-lutherska kyrkans fastigheter. Vinterns chockdyra el, olja och fjärrvärme kan komma leda till ett sparande som kan göra ytterligare skada, säger energikonsulten Bengt Avellan som har haft uppdrag för Kyrkostyrelsen. 30.8.2022 kl. 10:00
I Petalax, Malax och Bergö kyrkor kommer man fortfarande att fira gudstjänst varje söndag.

sammanslagning. Kyrkostyrelsens plenum beslöt idag att slå ihop Malax, Petalax och Bergö församlingar till en församling från den första januari 2023. Det nya församlingen ska heta Malax församling. 24.8.2022 kl. 15:27

Ifjol deltog 47 488 unga i konfirmandundervisningen.

KONFIRMANDTIDEN. Ungefär 68 procent av unga som konfirmerades i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland under 2023 tycker att konfirmandtiden har påverkat deras psykiska välbefinnande på ett positivt sätt. Det här kommer fram i kyrkans nationella självutvärdering för konfirmander. 29.11.2023 kl. 08:00
Församlingsförbundets  verksamhetsledare Kalle Sällström, pristagaren Stefan Härus och biskop Bo-Göran Åstrand.

kulturpris. I trettio år var Stefan Härus redaktör för programmet Tack och lov i Yle Vega. Programmet presenterade andlig musik enligt lyssnarnas önskemål, och präglades starkt av Härus röst, personlighet, närvaro och kunskap. Dessa motiveringar lyftes fram när Stefan Härus fick Församlingsförbundets kulturpris år 2023. 28.11.2023 kl. 15:33

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Vem har sökt tjänsten som ledande kaplan i Väståbolands svenska församling? Vem blir citykaplan i Johannes församling? Läs mera i notisen från domkapitels senaste sammanträde. 28.11.2023 kl. 13:58
När Torsten Sandell tar emot gäster hemma i Helsingfors bjuder han ofta på turkiskt te.

KORANFORSKARE. Många muslimer upplever pressen från västvärlden som outhärdlig, säger Torsten Sandell, som bott länge i Turkiet och forskat i Koranen. 23.11.2023 kl. 08:00
För Mari Koli blev utmattningen och den påföljande pilgrimsvandringen den livsförändring hon behövde.

livskris. När hon var fem år hittade Mari Koli sin pappa död. Det är egentligen där berättelsen om krig, en utbränd vd och att vandra sig frisk börjar. – Jag hörde en röst som sa: Du måste gå till Santiago de Compostela. 22.11.2023 kl. 13:01