Färre kvinnor, ännu färre unga i kyrkomötet

Kyrka. Få kvinnor och ännu färre unga blev invalda i det nya kyrkomötet. Och värst av allt: Många av prästerna brydde sig inte om att rösta. 15.2.2008 kl. 00:00

Få kvinnor och ännu färre unga blev invalda i det nya kyrkomötet. Och värst av allt: Många av prästerna brydde sig inte om att rösta.

Från de stora stiften i Helsingfors och Esbo invaldes ingen kvinnlig präst. Bara ett ombud under trettio valdes in, däremot föll två sittande ombud ut.

Esbo är vårt nyaste stift och liksom i Helsingfors är majoriteten av stiftets präster kvinnor.

– Inte en enda kvinnlig präst blev invald från Esbo eller Helsingfors, noterar Irja Askola som väl känner till våra största stift.

Hon konstaterar att det självfallet inte är kvinnors plikt att rösta på kvinnor. Men om kyrkomötet skall representera prästkåren så gick valet snett. Hon tillägger att de manliga präster som valdes in från de två stfiten är öppna, trevliga och helt för jämlikhet. Men hon frågar sig vad resultatet berättar om yrkeskåren.

Antalet kvinnor bland kyrkomötesombuden minskade totalt från 31 till 27.

Av de 77 kandidater under 30 år som ställde upp invaldes en enda, forskaren Signe Jauhiainen från Jyväskylä i Lappo stift. Irja Askola sörjer över att två av kandidaterna under 30 som invaldes förra gången, Riikka Myllys och Antti Siukonen, bägge föll ut.

– Antti och Riikka var båda aktiva och arbetade mycket för att sänka rösträttsåldern och att kyrkan skall skaffa sig en egen klimatstrategi. Båda förslagen gick igenom vid kyrkomötet.

Att Siukonen föll igenom tycker hon är så mycket allvarligare som han medverkat starkt till att öppna kyrkomötet genom att föra blogg under sin mandatperiod.

Äldre väljer äldre

Irja Askola säger att det talats så mycket om hur viktigt det är att få unga med i kyrkans arbete. Unga vuxna är den stora gruppen som lämnar kyrkan. Men när det kommer till val så är det erfarenhet som gäller.

Hon är själv 56 och understryker att det är hennes generation inom väljarkåren som borde förmå sig att rösta på unga. Det har den äldre generationen inte lyckats med. Man låter lång erfarenhet och position styra.

Men allra mest bekymrar henne prästernas låga röstningsprocent. I Esbo stift finns 339 röstberättigade präster och av dem röstade 66 procent. Helsingfors var ännu sämre, där var andelen nere i 64 procent.  Trots att röstningen gjorts så enkel som möjligt. Bara att posta ett brev.

– Att man inte bryr sig om att rösta i sitt ”eget parlament”  är ett allvarligt tecken. Det ser ut som demokratiförakt. Vilken signal ger det samhället i stort? frågar Askola.

En liten tröst är att förtroendemännen i Esbo stiftet röstade till 84 procent. Över lag röstade lekmännen 20 procent bättre än prästerna. I Tammerfors stift var lekmannaprocenten 98 och i Lappo stift 94.

Bilden av kyrkan är att det är äldre personer som sitter och bestämmer. Det ger en obalans, det fostras inte en ny generation av beslutsfattare. En generation som lever i de ungas värld och vet hur de unga lever och tänker, menar Askola.

– De borde finnas med i beredningsproceduren. Det är ju där som den kyrkliga strukturen byggs upp.,

En av 77 kom in

Ungdomsnätverket Navi (Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä) har jobbat för att föra fram de 77 unga kandidaterna. De har presenterat sig på webben, svarat på frågor och deltagit i debatten. Summa en invaldes, av sammanlagt 109 kyrkomötesombud.

Inom kyrkan har man sagt att det är viktigt att höra de ungas röst. Kyrkomötet godkände till och med en sänkning av rösträttsåldern. Men när det kom till kritan ...

– Det gick verkligen illa. Vad de beror på vet jag inte, säger kampanjchefen Päivikki Koskinen.  

Hon tycker att de unga kandidaterna synats bra, deras åsikter har kommit fram. Hon är både besviken och frustrerad över resultatet.

– Dessutom är jag lite stött för de unga kandidaternas del. De har verkligen gjort något för valet. De som valts in har kanske inte ens redovisat för sina åsikter.

Hon tröstar sig med att man ändå lyckades få hela 77 unga kandidater att ställa upp. Dessutom invaldes några fler ombud från åldersgruppen mellan 30 och 40 år. Men ungdomsnätverket ger inte upp.

– Vi får fundera ut på vilket förunderligt sätt vi kan få den här trenden att svänga, säger hon men tillägger ett ” bara det inte är alltför sent”.

Nästan hälften nya

På riksplanet anses kyrkomötet ha tagit ett steg åt det konservativa hållet. Väckelserörelserna har sina representanter, också de nya. T.ex. Riku Rinne, tidigare parhäst med Markku Koivisto i Nokia Missio och författare till årets kristna bok år 2001, hör till de nyinvalda. Det kyrkliga parlamentet har också fått sin egen ”Tommy Tabermann”, musikerna och musikerna och låtskrivarna Pekka Simojoki och Anna-Mari Kaskinen kan numera titulera sig också kyrkomötesombud.

45 av de 96 ombuden från de finska stiften är nya. Det betyder att nära hälften av ombuden har en inkörningsperiod framför sig.

– Kyrkans beslutsgång är en komplicerad process. Det gäller att lära sig hur man får ärenden framåt, säger kyrkomötets sekreterare Kari Ventä.

Kyrkomötet har inga egentliga partibildningar och t.ex. valen av medlemmar till de olika utskotten går helt enligt stiftstillhörighet. Olika löst sammanhållna grupperingar bildas på basen av både sakfrågor och regionala frågor och är inte till hjälp för de nya ombuden under orienteringsskedet.

– Grupperingarna syns inte, så det krävs en lång inkörningsperiod innan ett ombud lär sig känna igen dem, säger Ventä.

Rolf af Hällström



Kyrkoherdarnas roll är problematisk i kyrkan, anser Ulla-Maj Wideroos.

FÖRSAMLINGSVAL. Två tredjedelar av kandidaterna i församlingsvalets valkompass vill att kyrkan ska viga också par av samma kön. Frågan polariserar fortfarande Borgå stift tydligt. Ulla-Maj Wideroos hör kyrkfolk vara otåliga över att frågan fortfarande hänger i luften. 7.11.2022 kl. 10:27
Helsingforsförsamlingarna var snabbt ute med sin röstningsprocent – som sjönk.

FÖRSAMLINGSVALET. Tidiga resultat från församlingsvalet visar på att den nedåtgående trenden för röstningsprocenten fortsätter. Helsingfors hörde till de första samfälligheter som på söndagskvällen redovisade sina siffror. Tio procent av församlingsmedlemmarna i huvudstaden hade röstat. 20.11.2022 kl. 20:12
Två valsedlar - varför det? Kyrkpressen förklarar.

FÖRSAMLINGSVAL. Så här är kyrkans system för att påverka uppbyggt. Kyrkpressen reder ut begreppen inför valet. 7.11.2022 kl. 18:12
Sonen Olivers sjukdom och död har förändrat Sandra Holmgård för alltid. Ändå fortsätter livet. Till jul ska familjen få en bebis. Foto: Nicklas Storbjörk

sorg. Sandra Holmgård har skrivit en bok om det som för många känns som det värsta man kan drabbas av: att förlora ett barn. – Oliver var fantastisk, och jag tycker att alla familjer borde ha fått en egen Oliver. Men för egen del kan jag säga att jag aldrig kommer att repa mig helt efter hans sjukdom och död. 5.11.2022 kl. 09:00
Följ med Kyrkpressens rapportering från kyrkomötet nästa vecka på webben.

KYRKOMÖTET. Nästa vecka samlas evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte – kyrkans riksdag – till höst­session i Åbo. På ärendelistan står bland annat budgeten för kyrkans central- och pensionsfond. 4.11.2022 kl. 10:02
Här, i Visby domkyrka, planerade den förra nynazisten ett symbolstarkt mord.

TERRORBROTT. Centerledaren Annie Lööf och ärkebiskop Antje Jackelén stod på Theodore Engströms, 33, dödslista under sommarens Almedalenvecka på Gotland. Den tidigare nynazisten hade planerat att döda någondera av dem under de samtal med nattvard som ordnades i Visby domkyrka. 3.11.2022 kl. 17:48
Mats Fontell är ungdomsarbetsledare i Borgå svenska domkyrko­församling.

Kolumn. "Bråttom är ett ord som nästan ingen tycker om, det skapar mest gräl och sjuk mage." 27.10.2022 kl. 12:10
Från vänster: Hanna Saarijärvi, Camilla Vuoristo, Bo-Göran Åstrand och Mikael Hulten.

BORGÅ STIFT. Igår vigdes diakon Hanna Saarijärvi och prästerna Camilla Vuoristo och Mikael Hulten till tjänst i Borgå domkyrka. 31.10.2022 kl. 08:51
– Det som behövs i arbetslivet skiljer sig inte så mycket från vad människor allmänt behöver. Vi behöver få känna oss trygga, sedda och uppskattade, säger Heidi Juslin-Sandin.

PERSONALVÅRD. Heidi Juslin-Sandin har lång erfarenhet av krishantering. De erfarenheterna kan komma till nytta i arbetet med personalvård i Borgå stift. 27.10.2022 kl. 09:00
Då Benita Finne blev antagen till en missionärsutbildning startade en process där hon ifrågasatte Guds existens.

LIV. På Benita Finnes vägg i hemmet i Bennäs, Pedersöre hänger en färgglad tavla. Tavlans ram är mycket oansenlig, den syns knappt. För henne illustrerar tavlan det kristna livet. Tidigare var de yttre ramarna det viktiga. Nu är det innehållet – liv, frihet, glädje. 26.10.2022 kl. 19:00
Från sitt fönster hemma i Sibbo ser Maria Lindh-Hindsberg ett vackert höstlandskap i mjuka, gulbruna toner.

Bok. En svår skilsmässa, ett årtal karvat in i en kyrkbänk i Frankrike och en cykelolycka som ledde till döden – det här är några händelser som fick Maria Lindh-Hindsberg att skriva en roman om att förlora allt och kanske hitta en tro. 25.10.2022 kl. 11:09
Inomhustemperaturerna i församlingshemmen och kanslierna sänks och utebelysningen på begravningsplatsen i Malax tänds inte i vinter.

ENERGI. Den höjda elräkningen för samfälligheten i Malax, som nästa år blir Malax församling, kan komma att motsvara upp till två årslöner. De tre kyrkorna värms upp på olika sätt: fjärrvärme, bergvärme och direkt el. 24.10.2022 kl. 13:54

ENERGI. Det svenska Finland och Åland ligger väl framme i att ställa om kyrkorna på energismart jord- och bergvärme. Men inför vinterns hotande elkris står många kyrkor också i Borgå stift inför hotet om skenande elräkningar. 24.10.2022 kl. 14:16
Stina Lindgård såg gärna att kyrkorna blev mer mångfunktionella.

ENERGI. I Lovisanejden står en del kyrkor tomma och kalla i vinter: till exempel kyrkan i Liljendal och i Strömfors. 24.10.2022 kl. 14:35

ENERGI. Kyrkostyrelsen har tidigare haft rådgivare som har hjälpt församlingarna att spara energi och el. Men i vinter får församlingarna gå till den kommunala rådgivningen. 24.10.2022 kl. 14:40

Niklas Wallis (till vänster) är kyrkoherde i Kronoby. År 2024 får han stöd av de pensionerade herdarna Timo Saitajoki och Anders Store.

domkapitlet. Två prostar och pensionerade kyrkoherdar, Anders Store och Timo Saitajoki, jobbar nästa år halvtid som kaplaner i Kronoby, där prästbristen är stor. 15.12.2023 kl. 10:37
Elefteria Apostolidou växte upp med hemspråken finska och grekiska, men jobbar nu på svenska.

UTNÄMNING. Elefteria Apostolidou valdes till årets präst bland annat för sitt arbete bland kvinnor, för kyrkans synlighet på sociala medier och för sina stads-pilgrimsvandringar. – Det känns jätteskönt att få erkänsla för det arbete jag gjort, säger hon. 14.12.2023 kl. 12:59
Musikern Jukka Leppilampi har varit en aktiv artist i fyra decennier.

kyrkans kulturpris. Kyrkans kulturpris 2023 tillfaller två personer som främjat den kristna musikkulturen i Finland: musikern Jukka Leppilampi och evenemangsproducenten Jukka Ahokas. 13.12.2023 kl. 14:38
Det som är omöjligt att förlåta kan kanske försonas, säger Patricia Tudor-Sandahl.

Bok. När vår yttre värld förmörkas av krig och sjukdomar bringar den kristna psykologen och författaren Patricia Tudor-Sandahl bud om ett ljus som kan brinna inuti oss. 12.12.2023 kl. 13:55

forskning. Susanna Lundqvist fick 20 880 euro för forskning om evangelisk-lutherska kyrkans roll för tryggandet av Finlands försörjningsberedskap under vinterkriget. 12.12.2023 kl. 15:51