Färre kvinnor, ännu färre unga i kyrkomötet

Kyrka. Få kvinnor och ännu färre unga blev invalda i det nya kyrkomötet. Och värst av allt: Många av prästerna brydde sig inte om att rösta. 15.2.2008 kl. 00:00

Få kvinnor och ännu färre unga blev invalda i det nya kyrkomötet. Och värst av allt: Många av prästerna brydde sig inte om att rösta.

Från de stora stiften i Helsingfors och Esbo invaldes ingen kvinnlig präst. Bara ett ombud under trettio valdes in, däremot föll två sittande ombud ut.

Esbo är vårt nyaste stift och liksom i Helsingfors är majoriteten av stiftets präster kvinnor.

– Inte en enda kvinnlig präst blev invald från Esbo eller Helsingfors, noterar Irja Askola som väl känner till våra största stift.

Hon konstaterar att det självfallet inte är kvinnors plikt att rösta på kvinnor. Men om kyrkomötet skall representera prästkåren så gick valet snett. Hon tillägger att de manliga präster som valdes in från de två stfiten är öppna, trevliga och helt för jämlikhet. Men hon frågar sig vad resultatet berättar om yrkeskåren.

Antalet kvinnor bland kyrkomötesombuden minskade totalt från 31 till 27.

Av de 77 kandidater under 30 år som ställde upp invaldes en enda, forskaren Signe Jauhiainen från Jyväskylä i Lappo stift. Irja Askola sörjer över att två av kandidaterna under 30 som invaldes förra gången, Riikka Myllys och Antti Siukonen, bägge föll ut.

– Antti och Riikka var båda aktiva och arbetade mycket för att sänka rösträttsåldern och att kyrkan skall skaffa sig en egen klimatstrategi. Båda förslagen gick igenom vid kyrkomötet.

Att Siukonen föll igenom tycker hon är så mycket allvarligare som han medverkat starkt till att öppna kyrkomötet genom att föra blogg under sin mandatperiod.

Äldre väljer äldre

Irja Askola säger att det talats så mycket om hur viktigt det är att få unga med i kyrkans arbete. Unga vuxna är den stora gruppen som lämnar kyrkan. Men när det kommer till val så är det erfarenhet som gäller.

Hon är själv 56 och understryker att det är hennes generation inom väljarkåren som borde förmå sig att rösta på unga. Det har den äldre generationen inte lyckats med. Man låter lång erfarenhet och position styra.

Men allra mest bekymrar henne prästernas låga röstningsprocent. I Esbo stift finns 339 röstberättigade präster och av dem röstade 66 procent. Helsingfors var ännu sämre, där var andelen nere i 64 procent.  Trots att röstningen gjorts så enkel som möjligt. Bara att posta ett brev.

– Att man inte bryr sig om att rösta i sitt ”eget parlament”  är ett allvarligt tecken. Det ser ut som demokratiförakt. Vilken signal ger det samhället i stort? frågar Askola.

En liten tröst är att förtroendemännen i Esbo stiftet röstade till 84 procent. Över lag röstade lekmännen 20 procent bättre än prästerna. I Tammerfors stift var lekmannaprocenten 98 och i Lappo stift 94.

Bilden av kyrkan är att det är äldre personer som sitter och bestämmer. Det ger en obalans, det fostras inte en ny generation av beslutsfattare. En generation som lever i de ungas värld och vet hur de unga lever och tänker, menar Askola.

– De borde finnas med i beredningsproceduren. Det är ju där som den kyrkliga strukturen byggs upp.,

En av 77 kom in

Ungdomsnätverket Navi (Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä) har jobbat för att föra fram de 77 unga kandidaterna. De har presenterat sig på webben, svarat på frågor och deltagit i debatten. Summa en invaldes, av sammanlagt 109 kyrkomötesombud.

Inom kyrkan har man sagt att det är viktigt att höra de ungas röst. Kyrkomötet godkände till och med en sänkning av rösträttsåldern. Men när det kom till kritan ...

– Det gick verkligen illa. Vad de beror på vet jag inte, säger kampanjchefen Päivikki Koskinen.  

Hon tycker att de unga kandidaterna synats bra, deras åsikter har kommit fram. Hon är både besviken och frustrerad över resultatet.

– Dessutom är jag lite stött för de unga kandidaternas del. De har verkligen gjort något för valet. De som valts in har kanske inte ens redovisat för sina åsikter.

Hon tröstar sig med att man ändå lyckades få hela 77 unga kandidater att ställa upp. Dessutom invaldes några fler ombud från åldersgruppen mellan 30 och 40 år. Men ungdomsnätverket ger inte upp.

– Vi får fundera ut på vilket förunderligt sätt vi kan få den här trenden att svänga, säger hon men tillägger ett ” bara det inte är alltför sent”.

Nästan hälften nya

På riksplanet anses kyrkomötet ha tagit ett steg åt det konservativa hållet. Väckelserörelserna har sina representanter, också de nya. T.ex. Riku Rinne, tidigare parhäst med Markku Koivisto i Nokia Missio och författare till årets kristna bok år 2001, hör till de nyinvalda. Det kyrkliga parlamentet har också fått sin egen ”Tommy Tabermann”, musikerna och musikerna och låtskrivarna Pekka Simojoki och Anna-Mari Kaskinen kan numera titulera sig också kyrkomötesombud.

45 av de 96 ombuden från de finska stiften är nya. Det betyder att nära hälften av ombuden har en inkörningsperiod framför sig.

– Kyrkans beslutsgång är en komplicerad process. Det gäller att lära sig hur man får ärenden framåt, säger kyrkomötets sekreterare Kari Ventä.

Kyrkomötet har inga egentliga partibildningar och t.ex. valen av medlemmar till de olika utskotten går helt enligt stiftstillhörighet. Olika löst sammanhållna grupperingar bildas på basen av både sakfrågor och regionala frågor och är inte till hjälp för de nya ombuden under orienteringsskedet.

– Grupperingarna syns inte, så det krävs en lång inkörningsperiod innan ett ombud lär sig känna igen dem, säger Ventä.

Rolf af Hällström



Kyrkomötet. Bara en under 30 valdes in i det nya kyrkomötet. NAVI-gruppen, som är de unga vuxnas påverkningsgrupp i kyrkan, skyller på valsystemet. 22.2.2016 kl. 13:21
Carina Nynäs längtar efter ett andligt språk som håller också då mörkret känns ogenomträngligt.

Hur gör man en andlig bildningsresa? Carina Nynäs har lärt sig att det gäller att hitta rätt sällskap under vandringen. 19.2.2016 kl. 13:04

Den asylsökandes berättelse om hot och våld frågasätts. KP följer upp saken. 17.2.2016 kl. 16:55

Kyrkbyggarsläkten Rijf har varit en del av hennes liv sedan 1999. Medan Paula Mäkelä forskat är det som om hon lärt känna kyrkbyggarna personligen. 17.2.2016 kl. 15:33
Det finns inget "om?" i frågan om att ta emot flyktingar. Enligt Håkan Sandvik lyder den enda frågan "hur?".

Håkan Sandvik har stor erfarenhet av integrationsfrågor. Kyrkan inte får glömma sin egen flyktingstatus, menar han. 12.2.2016 kl. 15:16

Bror Gammals för de åländska lekmännens talan i kyrkomötet. 10.2.2016 kl. 22:16

val2016. Åsa A Westerlund, Göran Stenlund och Patrik Hagman har valts in som lekmannaombud i kyrkomötet. 10.2.2016 kl. 16:54

stiftsfullmäktigeval. Tre fjärdedelar av stiftsfullmäktiges medlemmar är nya. Två tredjedelar av de invalda är kvinnor. Enligt de preliminära valresultaten i Borgå stift kommer prästerna att representeras av följande personer i stiftsfullmäktige under den kommande fyraårsperioden: Stig-Olof Fernström, prost, Helsingfors och Albert Häggblom, distriktspräst, Esse (ny) från listan För tro och kyrka, medan Mia Bäck, tf kaplan, Åbo, Catharina Englund, sjukhuspräst, Jakobstad (ny), Monica Heikel-Nyberg, kaplan, Helsingfors (ny), Siv Jern, kaplan, tf familjerådgivare, Vasa (ny) och Fred Wilén, tf kaplan, Helsingfors (ny) valts från listan Tillsammans för en medmänsklig och tjänande kyrka. Följande personer valdes till lekmannamedlemmar i stiftsfullmäktige: Gunnel M Helander, arkitekt, Hangö, Susanne Björkman, agrolog, Åbo (ny), Janette Lagerroos, kyrkvaktmästare, teologie studerande, Väståboland (ny), Nina Björkman-Nystén, pol.kand., Pernå,Anders Wikström, chef för medelanskaffning, Helsingfors (ny), Hedvig Långbacka, FM, radioredaktör, Helsingfors (ny) och Heidi Juslin-Sandin, programchef, TM, Esbo (ny) för listan För folkkyrkan. Från listan Tillsammans i kyrkan valdes Daniel Björkstrand,företagare, Malax, (ny), Anita Ismark, pensionerad kommundirektör, Korsnäs (ny), Anna-Karin Lärka, PeM, församlingssekreterare, Korsholm (ny), Gun-Maj Näse, teol.mag., pens. församlingslektor, Pedersöre, Kristian Sjöbacka, rektor, Närpes och Hans Snellman,överkommissarie, Karleby. Ålands lekmannaombud i stiftsfullmäktige valdes genom sämjoval och är Christian Beijar (ny). Betydligt flera kvinnor än män i stiftsfullmäktige Liksom i valet för fyra år sedan är många medlemmar nya i stiftsfullmäktige, hela tre fjärdedelar av stiftsfullmäktiges medlemmar är nya. Av medlemmarna i stiftsfullmäktige är två tredjedelar kvinnor, 13 medlemmar är kvinnor (fyra präster, nio lekmän) och 8 är män (tre präster, fem lekmän). De preliminära resultaten i valet blev klara på onsdagen. På måndag den 15 februari fastställer de olika stiftens valnämnder valresultatet. Stiftsfullmäktige valdes för tidsperioden 1.5.2016-30.4.2020. 9.2.2016 kl. 10:35

Kyrkomötet. Rolf Steffansson gör Bo-Göran Åstrand sällskap prästombud i kyrkomötet. Det sittande ombudet Max-Olav Lassila faller ur. 9.2.2016 kl. 10:34

val2016. De åländska rösterna gör att resultatet i kyrkomötesvalet för Borgå stifts del väntas bli klart först i kväll, onsdag. 9.2.2016 kl. 10:18
Hanna-Madeleine och Ludvig Andersson förberedde sig för sitt bröllop genom att gå en äktenskapskurs. Läs hela intervjun i Kyrkpressens Bröllopsbilaga!

bröllop. Hur gifter man sig på enklast möjliga sätt? Läs Kyrkpressens Bröllopsbilaga så får du svar! 9.2.2016 kl. 10:51

ekofasta. I dag på askonsdagen startar kampanjen Ekofasta som pågår fram till påsken. Kampanjen uppmuntrar oss att se över våra levnadsvanor och bli mera miljövänliga i den kristna fastetraditionens anda. 9.2.2016 kl. 00:00
Pili Groyne spelar Guds dotter Ea som rymmer och letar upp sex egna apostlar.

film. Lite feministiskt, ganska roligt, fullkomligt bisarrt. I Jaco van Dormaels film Det helt nya testamentet möter satir surrealism. 8.2.2016 kl. 16:23
Utsätt oss inte för prövning eller inled oss icke i frestelse? En del har svårt för ”Vår fader” av teologiska skäl.

Fader vår. Biskop Björn Vikström föreslår att församlingarna går in för den nya versionen av bönen Fader vår, för att fira att det gått 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser. 9.2.2016 kl. 00:00
I söndags startade insamlingen Gemensamt Ansvar.

scouterna. I söndags gick startskottet för evangelisk-lutherska kyrkans insamling Gemensamt Ansvar. I år är scouterna det inhemska insamlingsmålet. Syftet är att med hjälp av scouting förebygga utslagning av ungdomar. 8.2.2016 kl. 13:37

Jan-Erik Andelin börjar jobba på Kyrkpressen i februari.

NYANSTÄLLNING. Från den 1 februari 2022 förstärker Kyrkpressen den redaktionella bemanningen då Jan-Erik Andelin ansluter till tidningen. Jan-Erik Andelin kommer närmast från KSF Media där han jobbat sedan 2004, bland annat som chefredaktör på Borgåbladet, på Hufvudstadsbladets ledaravdelning samt som tidningens korrespondent i Stockholm. 28.12.2021 kl. 19:34
Siv Jern och Barbro Eriksson har båda stor sakkunskap och lång arbetserfarenhet, nämner biskop Bo-Göran Åstrand i motiveringen.

UTNÄMNING. Barbro Eriksson och Siv Jern har utnämnts till prostar. 16.12.2021 kl. 12:31
Just nu fylls Jessica Högnabba-Akins dagar av vagnspromenader, men om ett drygt år börjar hon på nya jobbet.

SJUKHUSPRÄST. Jessica Högnabba-Akin är ny sjukhuspräst på Kvinnokliniken i Helsingfors. Hennes egna erfarenheter av sjukhus har lärt henne att inte komma med klichésvar vid svåra frågor. 15.12.2021 kl. 15:59
Tina Westerlund klarar det mesta i vardagen själv. Men det tog tid att smälta att hon behöver rullstol.

anpassning. Tina Westerlunds jultraditioner har förändrats många gånger om, det har också hennes liv. Sjukdomar, att bli rullstolsbunden och att flytta från ett kärt hem har krävt stor anpassningsförmåga. – Jag hoppas mina barn har sett att det går att komma igenom svårigheter. 15.12.2021 kl. 10:32
Lillemor Asplund-Haapasaari har fått må bra i snart två år.
– Det är en sådan lycka att få må bra, känna frid och vara en glad, närvarande och aktiv mamma.

Personligt. För knappt två år var Lillemor Asplund-Haapasaari på botten av sitt liv. Då sa hennes pastor: "Gud har förlåtit dig – men det är du själv som inte har förlåtit dig". 14.12.2021 kl. 15:00