Ungdomens kyrkodagar skissade framtiden

Kyrka. UK vill synas och höras och aktivt påverka den kyrkliga framtid som så många nu sitter och grunnar över. Jubileums-UK firade de gångna 40 åren med att sikta framåt. 5.2.2008 kl. 00:00

UK vill synas och höras och aktivt påverka den kyrkliga framtid som så många nu sitter och grunnar över. Jubileums-UK firade de gångna 40 åren med att sikta framåt.

På Ungdomens kyrkodagar kommer stiftets ungdomar till tals. (Foto: Christa Mickelsson)

Ungdomens kyrkodagar vill få rätt att väcka initiativ i stiftsfullmäktige. Förslaget om att skicka ut ett brev med önskemålet till alla kyrkomötesdelegater, domkapitlet, stiftsfullmäktige och finlandssvenska tidningar godkändes under jubileumsplenum på lördag kväll och blev därmed UK 2008:s ställningstagande i diskussionen om trenden med unga vuxna som skriver ut sig ur kyrkan. Att kyrkoskatten har del i saken var det inte så många som trodde på.

 
UK firade 40 år. (Foto: Christa Mickelsson)

– För det är ju inte så att de som skriver ur sig är troende och tycker att kyrkan har mycket fint att erbjuda och gärna går dit, men bara inte vill betala en procent av sin lön för det, konstaterade en delegat.

Önskemålet om initiativrätten kunde läggas till ett annat beslut som implicerar mera synlighet, nämligen ett kristet radioprogram på radio X3M. Beslutet om att önska ett sådant program föregicks av en diskussion där både programmets innehåll och kanalens lämplighet diskuterades, men i slutändan blev resultatet ändå att UK skickar ett brev till programansvariga Micaela Röman på X3M och Lucas Snellman, ledande branschsekreterare för kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet.
De övriga diskussionsinitiativen behandlade kyrka och miljö och ökat samarbete inom prosterierna.

Fyrtio år av ungdomsriksdag

Besluten är rätt lämpliga för ett Ungdomens kyrkodagar som i år firade fyrtioårsjubileum. Rötterna till organet ligger nämligen just i krav på större beslutanderätt för ungdomar i kyrkan. Initiativet till UK togs av Jan-Erik Lindqvist, som på den tiden fungerade som stiftspastor i Borgå stift.

– Jag ansågs på den tiden vara radikal och ville att ungdomar skulle få möjlighet att själv besluta om sina egna angelägenheter, minns han.

 
Vänskapsband knyts och relationer upprätthålls på UK. (Foto: Christa Mickelsson)

Efter diskussioner med biskop Forsell bildades på domkapitlets initiativ ett ungdomsråd i Borgå stift. Ungdomens kyrkodagar skapades för att föreslå representanter för det rådet och för att dra riktlinjer för ungdomsarbetet i stiftet.

– På den tiden var det Församlingsförbundet och domkapitlet som höll i trådarna. Tillsammans med Gun-Maj Franzén och Bror Gammals var jag sedan med och drog igång den första samlingen.

Genom åren har UK blivit ett etablerat organ i stiftet, och även om det saknar bestämmanderätt och formellt inflytande bedöms har det på många sätt varit med och format vårt stift.


Ljudlös handklappning. (Foto: Christa Mickelsson)

– UK har haft en väldigt stor betydelse genom åren. Det är en viktig skolningsmiljö där ledarförmåga och mötesteknik kan övas upp. Där träffas aktiva församlingsungdomar och har en chans att fördjupa sin kristna tro, bedömer biskop Gustav Björkstrand, som när det begav sig var skolungdomspräst i Helsingfors.

I dag accentueras vikten av att lyssna på de unga av två faktorer: den omtalade utträdesstatistiken och den sänkta rösträtten i kyrkliga val, som gör 16-åringar till fullfjädrade påverkare i församlingssammanhang.

 
Simon Bergman i talarstolen. (Foto: Christa Mickelsson)

– UK är inte längre bara unga som tycker, de är också påverkare och dem måste man ta på allvar. Och det tycker jag att det finns en stor beredskap för i församlingarna, säger Björkstrand.

Motioner behövs

Temat för UK 2008 var Uppdrag framtid, välvalt med tanke på både strategiarbetet i kyrkan och de diskussioner som medlemstappet väckt på många håll.

– Temat är jättebra, det är aktuellt, har berört på ett annat sätt än tidigare och är något alla kan relatera till. Det är gemensamt för alla, säger Ida Lindvall, delegat från Borgå.

 
Det röstades flitigt. (Foto: Christa Mickelsson)

Sebastian Nemlander, delegat från Esbo, har trivats bra på sitt första UK.

– Det har varit roligt, lärorikt och intressant. Jag är aktiv inom politiken, jag sitter i Esbo ungdomsfullmäktige, och här har jag lärt mig många nya saker i plenum.

Många talare betonade ungdomarnas roll som formare av framtiden, bland dem minister Stefan Wallin som framförde statsmaktens hälsning under jubileumsplenum. En framtidsutmaning för delegaterna är att skriva fler motioner, en stöttepelare i UK:s verksamhet.

– Hur UK blir i framtiden beror i hög utsträckning på vilka som är med. På 1980-talet var det mera debattanda, nu kommer det in färre motioner och glöden har minskat. Men UK är viktigt, ungdomarna representerar församlingarna som betalar dyrt för att de ska få vara här, påminner Gun Geisor, ungdomsarbetsledare med mångårig erfarenhet av UK både som ungdom och ungdomsledare.

 

 
Anna-Lena Särs har lång erfarenhet av UK. (Foto: Christa Mickelsson)

Anna-Lena Särs har varit delegat i femton år och under den tiden hunnit representera många olika församlingar. Nu lämnar hon över budkaveln till nya krafter.

– Jag hoppas att nästa generation inte låter UK bli tandlöst. Det behövs mera motioner, betonar hon.
Och motionerna behöver handla om centrala saker.

– Vi har satt ner mycket tid på att behandla till exempel regler för plenararbetet, när det kunde handla om hur man kan förändra världen. Också i stor skala. Det är ju det man ska göra när man är ung.

Bilder, ljudklipp och videoklipp från UK finns på http://www.kcsa.fi/uk/2008/

Mira Strandberg



Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Tua och Frank Mäenpää säger att deras relation idag bygger på att de aktivt arbetade med att förlåta och bygga 
ny tillit.

parrelation. Tua Mäenpääs man Frank hade i flera år varit otrogen mot henne. Idag präglas Frank och Tua Mäenpääs relation av lugn och trygghet, men vägen till ett nytt liv tillsammans har varit lång. 1.10.2020 kl. 10:08
Malena Björkgren är flyktingkoordinator i Åbo svenska församling. Hon vet hur ensam en människa kan vara, och vad kontakt betyder.

Åbo. Åbo svenska församling arbetar aktivt för flyktingar. – Jag har insett hur ensam en människa kan vara, och hur mycket kontakt betyder, säger Malena Björkgren. 1.10.2020 kl. 11:37
Patricia Högnabba har en förmåga att lyfta fram unga och inspirera dem, heter det i motiveringarna till utmärkelsen.

Utmärkelse. Församlingspastorn Patricia Högnabba i Matteus församling i Helsingfors har beviljats Kyrkans förtjänsttecken för barn och ungdomsverksamhet. Priset delades ut idag vid Forum för kyrkans fostran. 30.9.2020 kl. 15:29
– Det är egentligen konstigt att vi inte har en jättestark kristen miljörörelse, för i princip är det ju vårt uppdrag som människor att förvalta det som Gud har skapat, säger ekobonden Mats Björklund.

jordbruk. För Mats Björklund handlar jordbruket om att anpassa sig till vädret och naturen, om att odla det som andra ska äta – och om att förvalta Guds gåvor. 30.9.2020 kl. 11:53
Charlotte Steffansson-Myrskog är hemma med dottern Alice, 8 månader, i höst. Hennes favoritplats i stan är Gammelstaden.

vardagsbön. "Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan." 30.9.2020 kl. 10:30
Björn Wallén har varit direktor på Lärkkulla sedan början av april 2014. Han var också lärare och utbildningschef på Lärkkulla under åren 1986-1998.

Lärkkulla. Lärkkulla-stiftelsens direktor Björn Wallén avgår på egen begäran från och med årsskiftet för att övergå till andra arbetsuppdrag. 29.9.2020 kl. 17:01
Vid sidan av musik är navigation och båtliv ett stort intresse för Yngve Svarvar. Han har också byggt några småbåtar.

kvevlax. Över 30 år undervisade han i musik i grundskolan. Men också efter pensioneringen är musiken ett heltidsjobb för Yngve Svarvar. Hans engagemang som kör- och orkesterledare ser inte till församlingsgränser 30.9.2020 kl. 12:40
Mari Valjakka har återvänt till hemtrakterna i Ivalo.

samiska. Mari Valjakka gläds över att som samepräst kunna bidra till att de samiska språken går vidare till en ny generation – något som inte var självklart när hon själv växte upp. 21.9.2020 kl. 13:16
Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

äktenskapssyn. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart. 18.9.2020 kl. 16:15

Borgå stift. Se alla nyheter från domkapitlet i Borgå inne i artikeln. 18.9.2020 kl. 12:25
I skogen hittar Nina Lindfors tröst och frid.

diakoni. I många år kunde Nina Lindfors andas ut bara om veckosluten – då kom ingen post, och hon slapp högarna av obetalda räkningar och indrivningsbrev. Utan stöd från församlingens diakoniarbetare Taina Sandberg hade hon inte orkat. De brukar mötas på Ninas favoritplats: i skogen. 17.9.2020 kl. 15:20
Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30

– Det handlar inte om mig, utan om forskningens frihet, säger Mika Vähäkangas till KP.

forskning. Forskningschef Mika Vähäkangas vid Åbo Akademi befarar ett åtal för en avhandling, vars författare han handledde i Lund i Sverige. Den omstridda avhandlingen ville blottlägga svenska islamistiska nätverk. 17.4.2023 kl. 14:28

ekumenik. Frikyrkan i Finland är en av Evangelisk-lutherska kyrkans äldsta ekumeniska partner. Kyrkosamfunden har fört teologisk dialog i fyrtio år. Under de senaste åren har samtalen framför allt berört dopet. 12.4.2023 kl. 15:49

KAPELLFÖRSAMLINGAR. I vår blir Bergö och Petalax församlingar kapellförsamlingar i Malax församling. Bergö kapellråd har redan hunnit samlas till sitt första möte. 12.4.2023 kl. 15:41
Patrica Strömbäck ser inte påsken som ett jippo utan som en erfarenhet.

PÅSK. Påsken kan ses som en kulmination av känslor. Men egentligen kunde man säga att det är påsk året om när man ser till hela känslospektret av misslyckanden, lidande, felsteg, förlåtelse och att livet fortsätter, konstaterar Patrica Strömbäck. 5.4.2023 kl. 18:00
– Först med 40 års livserfarenhet kan jag förstå tron bättre, säger Ester Laurell i Jomala.

GLÄDJE. Ester Laurell har en medfödd inneboende livsglädje. Den har hon fått i sitt barndomshem och i sina tonårs första kristna gemenskap. Sedan följde en 40 års paus då livet fyllde på med annat; erfarenhet, upplevelser, sorger, som i dag ger hennes glädje djup. 9.4.2023 kl. 17:00