Användarinstruktioner

De här instruktionerna rör mest bloggen, men gäller också då du skall skriva insändare, kommentarer mm. Om du vill få en överblick av KPs interaktiva tjänster så hittar du mera info under menyn Kyrkpressen.

Blogg

Varje registrerad användare på kyrkpressen.fi har möjlighet att börja blogga. Det är i själva verket så enkelt som att bara skriva sitt första inlägg.

Skriv ett blogginlägg

Så här ser editorn du skriver blogginlägg med ut.

  1. Logga in ifall du inte redan gjort det.
  2. Ungefär i mitten av sidan, under menyerna finns en ruta med rubriken "Mitt Kp". Klicka på "Skriv ett blogginlägg". Då visas en liten editor (se bild ovan).
  3. Skriv en rubrik för inlägget, sedan själva texten och till sist nyckelorden, de är till stor hjälp för läsarna (läs mera nedan).
  4. Spara. Knappen finns längst ner, under editorn.

Det var det. Nu kan du gå och se på bloggen och begrunda. Klicka på "Visa min blogg" i rutan "Mitt Kp".

Ändra ett inlägg

Om du vill redigera ditt inlägg söker du först upp det i din blogg och klickar sedan den lilla ikonen till höger om rubriken.

Ikonen ser ut såhär:

Via den kommer du till editorn och så är det bara att redigera och spara.

Tips! Redigera ditt inlägg där du skapat det. Om du skrev det på din Kyrkpressen.fi blogg så redigera det här, men om du ursprungligen skrev det på din andra blogg så redigera där. Annars kör syncningen över ändringarna här.

Radera ett inlägg

Det gör du på samma sätt som då du ändrar ett inlägg (se ovan). Under editorn finns knappen "Ta bort blogginlägg". Klicka på den. Det går inte att få inlägget tillbaka efter att du raderat det.

Nyckelord

Nyckelorden hjälper dem som söker bland bloggarna att hitta blogginlägg om ämnen de är intresserade av, så välj några nyckelord som bäst beskriver vad du skrivit om och skriv in dem i fältet Nyckelord. Det kan, men måste inte vara, ord som finns i din text.

Profil

Din profil innehåller de uppgifter du gav då du registrerade dig, dvs. namn, lösenord, epost, beskrivning, eventuell RSS-feed från en annan blogg du har, adressen till din hemsida (t.ex. din andra blogg) samt en kort bloggbeskrivning. Din blogg heter som du, och om du vill ge den en liten beskrivning eller underrubrik så skriver du den i fältet som heter ”Kort bloggbeskrivning”.

Du kan också lägga in en bild på dig själv (se nedan). Vem som helst kan se din profil. De hittar fram till den antingen genom att klicka på ditt namn vid ett inlägg du skrivit eller på listan över Kp-bloggare, ifall du kryssat för att det är ok. Det syns också när du är inloggad, under "Inloggade just nu". Kul att veta vem som är inloggad samtidigt som du, eller hur?

Ändra din profil

Då du klickat på "Visa min profil" ser du de uppgifter du angett. Vill du ändra på dem eller lägga till en bild klickar du på den lilla rutan "Ändra" ovanför bilden. Välj sedan vad du vill ändra.

Profilbild

Via profilsidan kan du lägga in en bild på dig själv. Den får vara högst 200 x 200 pixel. Gör helst en kvadratisk bild på ditt ansikte, annars töjs bilden ut/plattas till på ett för dig inte så fördelaktigt sätt då den behöver förminskas. I samband med dina inlägg syns t.ex. en miniprofil där en miniatyr av din profilbild ingår. Den är av praktiska skäl rätt så liten, så pröva dig fram lite så den ser snygg ut.

Varför en bild? Jo, det är trevligt att se hur vi ser ut. Kanske ni träffats tidigare, men ni minns inte namnen?

Här är några exempel på lyckade profilbilder. Ute i stora världen kallas de för avatar, i bloggvärlden ofta för Gravatar. Standardstorleken är 40 x 40 pixel.

Kommentarer

Det går att stilisera kommentarer lite grann samt lägga in länkar.

Kod i kommentar
Resultat
[b]fet text[/b] fet text
[i]kursiverad text[/i] kursiverad text
[u]understreckad text[/u] understreckad text

Länkar. Gör adressen i länken synlig
eller ersätt med ett eller flera ord.
OBS! Omvandla först länken till en kortare version,
t.ex. med gratistjänsten TinyURL. Om länken är för lång
kan den bryta layouten på vissa webläsare (browsers),
så vi är tacksamma om du förkortar den.

[url]https://kyrkpressen.fi[/url] eller

[url=https://kyrkpressen.fi]Kyrkpressen[/url]

Kyrkpressen
[quote]citerad text[/quote] Jag citerar:

citerad text

Emoticons. Pröva dig fram vilka som fungerar...

:-) :-( :-| 8-P

 

RSS & Hur du speglar din existerande blogg

RSS står inte för Russian Secret Service utan för Really Simple Syndication och är en enkel standard för att skicka innehåll från en sajt till en annan. De flesta bloggarna ger redan nu ut ett eller flera RSS-flöden. (kallas feed på engelska)

I en del fall går de också att ställa in att gälla tex. bara en kategori på bloggen.

Exempel: Du har en blogg där du skriver om din familjevardag. För det mesta skriver du om vad din familj sysslar med, men ibland skriver du inlägg som berör barnuppfostran. När du nu lägger upp din blogg på kyrkpressen.fi har du kommit till att du gärna har en skild blogg som fokuserar på just barnuppfostran, och Kp-bloggen får var den. Men hur få inläggen om barnuppfostran du redan skrivit till din nya Kp-blogg? Jo, genom ett RSS-flöde som tar med bara inlägg som finns i den kategorin.

Det här kan du göra t.ex. med Wordpress bloggar och på Blogger.

Var hittar jag min existerande bloggs RSS-flödes länk?

Börja med att gå till din blogg. Nu borde du se en RSS-ikon uppe i browserns adressfält, längst till höger. Klicka på ikonen. Browsern visar ditt RSS-flöde. Kopiera sedan RSS-adressens länk från adressfältet och för in den här i din profil. Du kan skriva in den genast då du registrerar dig eller efteråt genom att gå till din profilsida och välja Ändra.

Helst skall flödet vara RSS2.

Ikonen ser ut så här:

Om det inte funkar att hitta den i adressfältet, då har du kanske en gammal browser? Ofta finns den lilla orangea symbolen också nånstans på din sida, eller så står det "RSS".

Då du bestämt vilket RSS-flöde du vill läsa in på din Kp-blogg skriver du in den URLen (RSS-adressen) i RSS-fältet på Kyrkpressen.fi antingen då du registrerar dig eller via menyn "Ändra" på din profilsida.

Har du problem med din bloghosts RSS-flöde? Kolla hostens hjälpsidor, där finns ofta tips om hur du kan ställa in flödet (feed) på olika sätt.

Tips! Har du bloggen på blogger.com skall feedadressen påminna om den här (byt ut "minblogg"):
minblogg.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

Vad kommer med och när?

Kyrkpressen.fi hämtar RSS-flödet en gång i timmen. De dyker alltså upp på Kyrkpressen.fi helt automatiskt, det är bara att vänta i spänning. Om ett inlägg du skrivit och publicerat på din separata blogg inte dykt upp inom en timme kan det bero att din browser cachat kp-sidan. Du måste bara tvinga den att ladda om sidan på Kyrkpressen.fi så borde du se ditt inlägg där.

Vad som kommer med i RSS-flödet beror inte på Kyrkpressen.fi utan på din existerande bloggs RSS-tjänst. Om flödet skickar bilder och länkar du satt in i texten så kommer de med. Samma gäller annan stilisering som fet stil, kursivering, indrag (t.ex. citat) osv. Textens typsnitt, färg och storlek ändras på Kyrkpressen.fi. Tex. vit text kan vara ok på din andra blogg om den har mörk bakgrundsfärg, men här är bakgrundsfärgen vit och därför är det inte så lämpligt.

Snabb och enkel

För att göra tröskeln låg är bloggen på Kyrkpressen.fi relativt enkel. Att designa sin blogg och lägga till funktioner blir lätt en hel vetenskap och vi har valt att göra motsatsen. Kp-bloggen handlar bara om texten, så den stöder t.ex. inte bilder. Det finns inte heller möjlighet att ha en länklista (en s.k. bloggroll). Det är medvetna val.

Vi tar gärna emot önskemål av våra användare för framtida utveckling.

Om du just nu måste få med bilder och länkar så rekommenderar vi att du använder en bloggtjänst som stöder dem i sitt RSS-flöde och sen länkar in din blogg här!

Tack för att du är med i gemenskapen, vi vill att du trivs bra!

9.2.2007 kl. 00:00



– En rättvisefråga som ligger framför oss, anser kanslichef Pekka Huokuna vid Kyrkostyrelsen

KYRKA OCH STAT. Saxen går i statens miljoner till kyrkan. För arbetet gör med begravningsplatser och historiska byggnader ser kyrkan plötsligt ut att få 20 miljoner mindre betalt. En rättvisefråga, anser kyrkans kanslichef Pekka Huokuna. Kyrkfolket betalar en allt större andel av gravplatser för den trejdedel av finländarna som inte hör till kyrkan. 12.8.2024 kl. 12:30
– Enbart under de senaste tjugo åren har det grundats 1,2 miljoner nya kristna församlingar i världen, säger Johanna Björkholm-Kallio.

profilen. Johanna Björkholm-Kallio är ny sakkunnig i missionsteologi vid Kyrkostyrelsen. – Mission är gränsöverskridande, säger hon. 12.8.2024 kl. 10:00
Styrelsen är mån om att Barnoas ska få en fortsättning och har inlett diskussioner med en annan rörelse om ta över teamet.

OASRÖRELSEN. Oasrörelsen i Svenskfinland föreslås läggas ner. Ett första medlemsmöte där nedläggningen behandlas ska hållas under kyrkhelgen i Karleby den 22 september och ett andra medlemsmöte senare. 9.8.2024 kl. 13:26
– Jag var också förvånad över att så många i stiftet inte kände till hela turneringen, säger lagledaren Kristian Willis.

fotboll. I slutet av augusti deltar Borgå stift för första gången med ett eget lag i den kyrkliga fotbollsturneringen Gloria Patri. Lagledare Kristian Willis säger att laget är starkt och balanserat. Bland spelarna finns en tidigare ligaspelare. 7.8.2024 kl. 19:24
För Elsa Sandås är tro och kreativitet tätt sammanvävda.

Helsingfors. – En sång som börjat som en stund mellan bara mig och Gud kan få betyda något för en annan människas vandring med Gud. 6.8.2024 kl. 12:55

val. Församlingspastorstjänster tillsätts inte genom offentligt ansökningsförfarande. Domkapitlet begär församlingen om ett utlåtande om dem som anmält intresse och fattar sedan beslut om förordnandet med utlåtandet som grund. 5.8.2024 kl. 13:39

SOMMARLÄGER. – Att vara tillsammans handlar om ett grundbehov som vi alla bär på, säger Matti Aspvik, verksamhetsledare för förbundet Kyrkans Ungdom. 27.7.2024 kl. 20:50
Fredrik Kass är kyrkoherde i Kvevlax församling.

Kolumn. Som barn minns jag att det var roligt när någon hade ordnat skattjakt för en. Det kunde vara i skolan, på någon födelsedagsfest eller i juniorerna. Man fick en karta i handen, några uppgifter att tänka på och sedan ut för att leta. 20.7.2024 kl. 11:55
Jona Granlund  i Grankulla jobbar med alla åldrar, också med barn och unga.

PRÄSTER. Över 400 gudstjänster, dop, vigslar och begravningar på ett år – det kan tre präster i en medelstor finlandssvensk församling få dela på. Prästernas arbetsmängd varierar stort från församling till församling, visar Kyrkpressens granskning. 15.7.2024 kl. 10:00
För 25 år sedan uppträdde Birthe Wingren, Sören Lillkung och Riko Eklundh och Henrik Wikström i Nötö kyrka. Samma kvartett är med i år.

SOMMARSÅNG. För 25 år fick skådespelaren Riko Eklundh en idé om göra en sommarkonsert i Nötö kyrka i Nagu skärgård. Idén förverkligades och konserten blev en succé. I år firar Sommarsång jubileum med två konserter. 16.7.2024 kl. 18:41
Värmländsk folkkyrklighet är ÅA-professor Cecilia Nahnfeldts avstamp i livet.

PRAKTISK TEOLOGI. Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Hon har fördjupat sig i tanken om att kallelse är någonting som kommer utifrån, mer än inifrån. Och hon ser att det finns en förväntan på kyrkan, 12.7.2024 kl. 10:00

tro. Jag känner djup trygghet i tanken att längta efter Gud och hans rike. Kanske är det också att tro? 11.7.2024 kl. 16:24
Minna Kukkonen-
Karlander jobbar i dag i en chefsposition på CMI:s Asien-team. Tidigare i sin karriär var hon rådgivare till Martti Ahtisaari.

FREDSARBETE. Att arbeta för fred är ett komplext jobb anno 2024. Men om man dummar ner det lite kanske man kunde säga att principerna är ungefär desamma som i en parrelation – om man vill nå fred gäller det att lägga egot åt sidan, spela med öppna kort och försöka förstå den andra parten. Minna Kukkonen-Karlander, elev till Martti Ahtisaari, öppnar upp om arbetet för fred i en tid av polarisering. 11.7.2024 kl. 18:11
När Gud reste Stefan Myrskog ur mörkret fick han en levande tro.

Personligt. Då mörka moln samlat sig över Stefan Myrskog och han funderade om livet var värt att leva utmanade han Gud: Jag ger dig en termin. 8.7.2024 kl. 17:44
Mycket sägs om Israel med gamla judeklichéer, anser André Swanström.

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00

Om du vill delta i festligheterna vid Snoan, knappa in snoan.fi 
i webbläsaren och anmäl dig där. Alla är välkomna! hälsar 
Kalle Sällström.

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17
Idag minns Robin Nyman och Matti Aspvik hur de tänkte – men de tänker inte längre likadant.

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36
Christoffer Perret har blivit vald till ledare för Puls Helsingfors.

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57
Puls-mässan har varit Petrus församlings mest välbesökta gudstjänst.

SPLITTRING. En stor del av de lekmän som varit aktiva i Puls-gemenskapen i Petrus församling i Helsingfors lämnar Petrus och bygger något nytt. De hade sin första samling i SLEY:s utrymmen i Helsingfors igår, söndag. 19.8.2024 kl. 14:33
Laura Serell är präst i Jomala församling. Just nu ser hon fram emot vardagslunken och tid för stickning. Hennes tips: testa på att välsigna framför att baktala eller förbanna.

SÖNDAGEN. Vi människor söker mening, vi söker förklaringar och logiska resonemang för att kunna förklara världen. Vi vill kunna förklara det vi ställs inför, särskilt då olycka drabbar oss. Varför sker det här? Varför sker det här mig? 18.8.2024 kl. 09:00