Bjud på krämig vegetarisk lasagne
Min syster har en kompisbok som också jag fått fylla i. I rutan för fri text lyckades jag klämma in min födelsedagsönskan: att hon skulle laga lasagne till mig.
Kring min 25-årsdag ringde det överraskande på dörren och där stod min syster, pappa, min bror och min blivande svägerska. I paketet som min syster räckte fram fanns lasagne.
Senare, efter att jag hade slutat äta kött, skulle jag träffa min syster hemma hos våra föräldrar. Hon erbjöd sig att laga mat. När jag kom in stod hon vid spisen med en underbart doftande tomatsås i en kastrull bredvid. ”Jag tänkte Bianca”, sa hon och lagade en ljuvligt krämig vegetarisk lasagne.
Det är alltså min syster som har inspirerat mig till det här receptet. Tidigare drog jag mig för att laga lasagne eftersom jag tyckte att ostsåsen var så jobbig att laga. Men orsaken till att min systers lasagne var så krämig och god var att hon bytte ut ostsåsen mot en massa créme fraiche. Det är mycket enklare och dessutom godare, enligt min åsikt.
Lasagne är utmärkt bjudmat, det är nästan omöjligt att laga en liten sats. Av det här receptet får man minst sex stora portioner. Eftersom jag tycker det ska vara mycket fyllning blir det mycket sås i förhållande till lasagneplattorna. Om man gillar många lager räcker såsen väl till ett eller två lager plattor till. I så fall kanske man vill breda på lite extra créme fraiche.
Soja- och grönsakslasagne
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 morötter
en slurk olja
2 burkar á 500 gram passerade tomater
4 dl sojakross
ett par dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
200 g majs
salt, svartpeppar,
oregano, timjan
400 g créme fraiche
lasagneplattor
100 g riven ost
Hacka lök och vitlök och skiva morötterna. Fräs dem i olja i en stor kastrull. Tillsätt de passerade tomaterna, vattnet, sojan, buljongen och kryddorna och koka såsen i cirka 10 minuter. Tillsätt mer vatten om såsen är för tjock. Tillsätt majsen mot slutet av kokningstiden. Krydda.
Bred ut en tredjedel av såsen i en ugnsform, ca 30 x 25 cm eller lite större. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Bred ut en tredjedel av créme fraichen på plattorna. Gör två likadana lager till. På det tredje lagret lasagneplattor brer du ut den sista tredjedelen av créme fraichen och toppar med den rivna osten.
Grädda i 175 grader i 40–45 minuter.
Bianca Holmberg