Också soppor smakar politik
När partier som står ideologiskt långt ifrån varandra placeras i samma regering brukar man tala om en politisk soppa. Brygden som serveras smakar därefter vilket resultaten från våra senaste regeringar, sixpacken och tre ess, bekräftar.
En av följderna efter senaste års nedskärningspolitik är de brödköer som finns på hundratals orter i vårt land. Samtidigt vet vi att det produceras mat i världen så att den åtminstone kalorimässigt räcker åt alla. Fördelningen är sedan en annan sak. Lustigt nog hör rätten att äta sig mätt inte till de mänskliga rättigheterna trots att hunger gör slut på fler människor än malaria och hiv.
I Nurmijärvi kommun tog man i höstas mätstickan i handen och konstaterade att kommunen serverade mat på 49 ställen, sammanlagt 11 000 kilo i veckan. Fem sjättedelar åts upp men resten, eller 1 800 kilo, slängdes som bioavfall.
Klimateffekten av den mat som slängs hos oss motsvarar effekten av 200 000 personbilar. Enbart veckans matsopor i Nurmijärvi kostar kommunen 7 000 euro.
I Kyrkpressens julnummer fanns en artikel om hur man i Vanda humaniserar brödköerna. I stället för att dela ut matkassar skapar man gemenskap genom att äta tillsammans. Jag kan personligen intyga att det var trevliga bordssamtal som gav insyn i hur det är att klara sig runt fattigdomsstrecket i dag. Men förstås, som journalist har man rätt att fråga.
Gissningsvis var urkyrkans nattvard, där både rika och fattiga satt vid samma bord och åt en verklig måltid, en stark förändringskraft. Men det var då, i dag sitter aldrig de som styr och ställer ekonomiskt vid samma bord som världens miljarder fattiga.
För att få ens lite revolutionär touch på dagens recept väljer jag min röda fisksoppa med en burk krossade tomater i botten. Den finns i två varianter, närmatsvarianten som kräver att man går till torget eller den lokala rekoringen. Alternativt håller man påsnivå och köper ett paket fisktärningar utan dess mer koll var de kommer ifrån.
Röd fisksoppa
500 g krossad tomat
4 dl vatten
1 st fisk- eller grönsaksfond
250 g (en påse) strimlade grönsaker
300 g filéer av två slags fisk som skurits i bitar, alternativt djupfrysta fisktärningar
1 dl skivade svarta oliver
1 tärnad kryddgurka
125 g smältost
dill eller gräslök
Lägg de strimlade grönsakerna och fonden i den kokande vatten-tomatkrossblandningen. Låt koka i femton minuter.
Lägg i fisken (redan efter tio minuter om den är djupfryst) efter femton minuter tillsammans med kryddgurka, oliver och ost. Låt sjuda några minuter tills fisken är klar.
Klipp över soppan med dill eller gräslök.
Text och foto: Rolf af Hällström