Ett första recept mot matsvinnet
Världens matproduktion räcker till för att alla ska få tillräckligt med mat, säger de tre finländska experter som i fjol gav ut boken Hunger och överflöd (Nälkä ja yltäkylläisyys). Men distributionen av det goda lämnar mycket att önska.
Fattigdom är den främsta bakomliggande orsaken. På Hungerdagen samlas pengar in, men global matförsörjning är full av fallgropar. Gratis mathjälp kan slå ut den lokala livsmedelshandeln och då rubbas det som experterna kallar matsäkerhet.
Mat som genomgått processer är allmänt sämre än sin råvara och det faktum att livsmedelsindustrin pumpar in majsstärkelse i produkt som produkt har gjort fetma till en folksjukdom.
Globalt sett räknar man med att matsvinnet motsvarar mellan 25 och 30 procent av matproduktionen. Syndarna finns i alla led av matkedjan. I fattiga länder kan upp emot hälften av skörden ätas upp av råttor på grund av bristfällig lagerhållning. I den rika världen är matsvinnet i hushållen den största boven. Siffrorna är megalomana. Med det totala matsvinnet kunde man mätta två miljarder människor.
Vanliga finländska hushåll köper för mycket mat, lagar för mycket mat och beräknas slänga 20–30 kilo ätbar mat per år. Hos oss är det ingen ekonomisk katastrof, ett eliminerat matsvinn skulle ge en”löneökning” på ett antal hundralappar per år. Det är ändå flerdubbelt mer än lönepåslaget från senaste inkomstpolitiska överenskommelse.
Min alfabetisering i matlagningens konst har nått så långt att jag kan stava mig igenom ett antal recept och hålla ett tvåpersoners matlag rullande några veckor med tillräcklig variation. Men håller man sig stelt till recept blir det över av många ingredienser. Också en duktig kock behöver recept för återanvändning, ett av dem är dagens fusillisallad.
Veckans recept flyter därför i kanterna. Basen är fusilli (vilken pasta som helst går) och den blandas med lite vegetabilier. I receptet står rökt fisk eller bacon men det går att blanda i det mesta som är släkt med någondera. Överbliven pasta kan ersätta fusillin och så vidare.
FUSILLISALLAD
250 g rökt fisk eller stekt bacon
200 g fusilli (makaroni)
250 g majs-ärter-paprikablandning
1 st äpple
10 st körsbärstomater
1 st kryddgurka
till såsen
1 burk gräddfil
senap, salt, peppar
och socker
Tärna äpplet, tomaterna och kryddgurkan. Blanda ihop med fusilli och grönsakerna. Skär fisk eller kött i bitar och blanda in.
Rör ner lämpliga mängder av senap, salt, peppar och socker i gräddfilen och smaka efter. Klipp över gräslök eller annat grönt.
Rolf af Hällström