God kaka ger god gemenskap
I Pulsgudstjänsterna i Petrus församling i Helsingfors där jag brukar gå ingår tre enkla men för mig oumbärliga trivselingredienser: skön lovsång, kort och kärnfull predikan och varken sist eller minst fika med tillhörande gemenskap.
Det var till stor del den trevliga stämningen som fick mig att fastna för Puls. Därför är jag glad varje gång jag har möjlighet att bidra med en kaka till minglet. Det ställer vissa krav på kakan i fråga: den ska räcka till många och med tanke på studentplånboken inte vara alltför dyr att baka. Helst ska den bli god också och det är ett plus om den inte tar hela söndagen att få till. Det självklara valet blir kladdkaka.
Söndagen då jag bakade den här kakan råkade jag ha en ask Geisha hemma, så den fick åka med i kakan. Annars är mintchoklad min favorit, men du kan välja det du gillar bäst: olika sorters choklad, banan, apelsinjuice, torkad frukt, godis … På tio minuter plus gräddning åstadkommer du en kaka som ingen kommer att rynka på näsan åt. Det enda kinkiga momentet är gräddningen. Kolla noga och med jämna mellanrum, för en av de få saker som verkligen kan förstöra en kladdkaka är så lång gräddningstid att kladdigheten försvinner.
Kladdkaka i långpanna
1/3 sats räcker för en springform, 18–20 cm i diameter, 2/3 för en som är 24 cm i diameter
6 ägg
3 dl socker
1,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 dl kakao (2,5 dl om du inte tillsätter choklad)
1 msk vaniljsocker
150 g smält smör
1,5 dl rypsolja
2,5 dl sirap
en ask (350 g) grovt hackad Geisha eller annan choklad
Smält smöret. Hacka chokladen grovt. Blanda ihop alla ingredienser utan att vispa. Tillsätt den hackade chokladen sist.
Bred ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper (eller en smord springform).
Grädda i 150 grader i 30–40 minuter (kortare om du använder en mindre form). Kakan ska hålla ihop men fortfarande vara så kladdig att det fastnar smet på gaffeln som du sticker i kakan för att kolla konsistensen.
Bianca Holmberg