Godaste jullimpan bakar du själv
Denna kryddiga jullimpa som jag ofta bakar redan till lillajul har hört till mitt julbord sedan jag bakade den första gången för ett par decennier sedan. Limpan sprider underbara juldofter medan den gräddas, och den är lika god riktigt ugnsvarm som den är som djupfryst. Müslin gör limpan både saftig och god tack vare både torkad frukt och nötter, men vill man inte ha dessa ingredienser kan man använda enbart havregryn.
Degen räcker till en stor eller avlång limpa eller till två mindre.
KRYDDIG JULLIMPA
5 dl vatten, mjölk eller surmjölk (eller en blandning av dessa)
50 gram jäst (= en bit)
1 msk salt
50 gram smält smör eller margarin
1 dl mörk sirap
2 tsk mald pomerans
1 tsk stött fänkål
1 tsk mald ingefära
4 dl rågmjöl (fint eller grovt)
ca 9-10 dl vetemjöl
2 dl müsli eller havregryn
Smält smöret i en kastrull. Häll över degvätskan och låt den bli fingervarm (inte över 37 grader).
Smula jästen i hushållsmaskinens bunke. Häll över lite av degspadet så jästen löses upp. Tillsätt resten av degspadet, sirapen, saltet, kryddorna, müslin och mjölet. Låt maskinen arbeta degen ca 7-8 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt stå och jäsa på varmt och dragfritt ställe i en timmes tid.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två mindre limpor (runda eller avlånga) eller till en enda stor limpa. Snitta ytan med en vass kniv och strö över lite mjöl. Flytta limporna över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt ytterligare jäsa i ca en halv timme.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på ugnsgaller utan bakduk för en knaprigare yta. Vill du ha mjuk yta på ditt bröd låter du limporna svalna under bakduk.
Lycka till med dina jullimpor och god jul!
Gunnevi Winberg