Grynen gör brödet gott
Havre är mitt favoritsädesslag och jag blandar havregryn i allt från plättar och smulpajer till bröd och kex. Men när jag, till min förtjusning, fick en stor påse ekologiska speltgryn av min mommo, då bytte jag ut en del av havregrynen mot spelt och fick variation på ett av mina favoritbröd, igen ett snabbt och enkelt bröd i långpanna. Att det är så mycket gryn i brödet kan göra det smuligt, men även härligt poröst och själv föredrar jag absolut smulighet framför kompakta och torra bröd. Den som vill kan naturligtvis öka mängden mjöl och minska mängden gryn eller byta ut spelten och havret mot andra grynsorter. Som vanligt favoriserar jag ekovarianter.
Jag vill understryka att sirapen faktiskt står inom parentes, för enligt min åsikt är det helt onödigt att söta det här brödet.
Bröd med spelt och havre
1,5 dl (ekologiska) havregryn
2,5 dl (ekologiska) speltgryn
6 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
eller 50 g färsk
½ l vatten
(1 msk sirap)
½–1 tsk salt
½ dl olja
Pensling: vatten
På ytan: havre- eller speltgryn
Blanda torrjästen med de torra ingredienserna, tillsätt olja, eventuellt sirap och vatten (42°). Om du använder färskjäst, lös då upp den i fingervarmt vatten (37°) och blanda i olja, salt och eventuellt sirap. Blanda sedan i mjölet och grynen.
Bred ut degen i en långpanna och låt den jäsa i cirka 30 minuter. Pensla med vatten och strö över gryn. Skär den i 24 fyrkanter och grädda i 225° i 15–20 minuter.
Bianca Holmberg