Perfekt för den lata bagaren
När brödet är slut men jag känner mig alltför lat för att knåda och forma degen gör jag ofta detta bondbröd. Efter att hushållsmaskinen bearbetat degen stjälper man över den på en ugnsplåt, låter den jäsa ganska länge, och sedan är det bara att grädda. Därför kallar jag det här brödet för ”Latmansbröd”. Det här brödet var det perfekta brödet att baka under de många varma sommarveckorna.
Medan brödet jäser kan du ta fram en god bok eller kanske KP och gå ut och njuta av det vackra höstvädret. Inget kladd på fingrar och bakbord: Det är bara att blanda ihop de få ingredienserna och låta hushållsmaskinen göra jobbet.
STORT BONDBRÖD (Latmansbröd)
25 gram jäst (= en halv bit)
1 ½ tsk salt
1 msk honung
3 dl ljummet vatten
(högst 37 grader)
2 msk matolja
8-9 dl vetemjöl
(beroende på mjölsorten)
Smula ner jästen i hushållsmaskinens bunke. Häll i salt och honung, samt lite av det ljumma vattnet så jästen löser upp sig. Häll över resten av vattnet samt oljan. Häll slutligen i vetemjölet lite åt gången medan maskinen arbetar i ca 5–6 minuter.
Ett litet tips som gäller all bakning, något som faktiskt min egen hushållslärare lärde mig i tiderna, är att man alltid först mäter upp den mängd mjöl man behöver i ett litermått och häller mjölet därifrån i degspadet i stället för att stå med decilitermåttet och ta mjölet direkt ur mjölpåsen. (Mjölmängden blir alltid större om man häller i 1 dl åt gången.)
Häll degen över till en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och forma kanterna med degskrapan. Låt degen jäsa under bakduk på varmt och dragfritt ställe i ca 40–50 minuter. (Tycker du att du inte har någon speciellt varm plats i ditt kök kan du tappa upp varmt vatten i diskhon och ställa bakplåten att jäsa över vattnet.)
När brödet jäst färdigt gräddas det i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter. När brödet är gräddat stjälper du upp det på ett ugnsgaller utan duk så får brödet en härligt god skorpa.
Det här goda bondbrödet smakar utmärkt att äta till en mustig soppa. Det är allra godast som nybakat, men du kan naturligtvis också frysa ner det. Om du skivar brödet före frysning kan du ta fram precis den mängd bröd du behöver. Det här brödet blir också jättegott att rosta i brödrosten. Brödet jäser ganska kraftigt, så det ryms inte fler än ett bröd på plåten. (Jag mätte mitt bröd till ca 30cm x 30 cm.)
Gunnevi Winberg