Lovsång till förbjuden frukt
I konsten som beskriver kunskapens träd ser man ofta Adam och Eva med äpple i handen, men det beror helt enkelt på att det latinska ordet för “ond” (malum) och “äpple” (mālum) är sgs identiska. Så när de första latinska Bibel-översättningarna utkom, påstås det, att mänskor började tänka på äpple i samband med berättelsen. Myten om att den förbjudna frukten är äpple var fött, även om äpple inte omnämns i Bibelberättelsen om kunskapens träd.
Brödet med äpple, som nästan kunde klassas som en kaka, behöver inte jäsa, eftersom det bakas med bakpulver, och går rätt fort att tillreda. Jag lägger i lite extra (för mycket?) salt, för att behålla brödkänslan och satsar på att få fram äppelsmaken. Vissa recept använder mer torkade frukter, men tycker det är lämpligare att använda säsongens bästa råvara.
Äpplebröd (1 bröd)
Torra ingredienser:
5 dl mjöl (gärna hälften vete och hälften råg, eller allt spelt)
2 dl havregryn
0.5 dl torkad frukt (t.ex russin, tranbär eller aprikos,i små bitar)
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
Övriga ingredienser
rivet äpple (ett stort eller 2-3 mindre)
4 dl naturell yoghurt
Sätt ugnen på 175°
Börja med att lätt rosta havregrynen på en torr panna. Skaka på pannan eller rör på grynen hela tiden så dom inte bränns. När det doftar havregrynsgröt i köket är dom helt säkert klara.
Blanda alla torra ingredienser. Riv äpplet, gärna stort så får brödet lite mer rustik känsla. Rör i äpplet och yoghurten. Du skall sikta på att snarare få ihop en smet än en traditionell bröd-deg, så det får vara lite löst. Verkar det hela för torrt har du kanske för lite äppel, men du kan då ha i lite mer yoghurt.
Smörja en vanlig brödform och häll i smeten. Om du vill dekorera, kan man hälla över lite solroskärnor före limpan åker i ugnen.
Grädda i 60–70 minuter, tills brödet är torrt inuti. Stick i en träpinne för att kolla, om den kommer ur brödet torr, kan man lyfta ut formen ur ugnen.
Låt svalna innan du stjälper ur brödet ur formen.
Chribbe Aarnio