Ekologiskt i långpanna
Den här veckans brödrecept fick jag av en kompis efter att jag hade berömt hennes goda bröd. Det första hon sa var att det är så enkelt att baka, och det stämmer faktiskt. I ursprungsreceptet fanns det socker, men jag byter ut det mot en liten mängd honung, som hjälper jästen att arbeta och ger en pikant smak.
Jag tycker om att använda ekologiska produkter när det går, men många gånger är de helt enkelt för dyra för studentplånboken. Då är jag tacksam för mjölet – även om ekomjöl kan vara betydligt dyrare än vanligt, är det per definition så billigt att även jag kan köpa det. Det lär dessutom ha bättre bakningsegenskaper än vanligt mjöl.
Det här är även ett bra spontanbröd, eftersom man kan ha torrjäst på lager i skåpet och inte behöver åka till butiken och köpa färsk om man får lust att baka. Dessutom behöver det inte knådas. Enkelt och snabbt.
Ekologiska brödrutor i långpanna
5 dl vatten, 42–45° (lite varmare än fingervarmt)
1 påse (11 g) torrjäst
3 dl ekologiskt semlemjöl
2 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl olja
½–1 tsk salt
1 msk honung
Blanda mjölet och saltet med jästen. Häll i vattnet och sedan resten av ingredienserna. Blanda ihop. Smeten ska vara ganska lös. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, strö över rågmjöl och låt jäsa i 30–40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225° i 15–20 minuter. Skär brödet i rutor när det är färdiggräddat.
Bianca Holmberg