Frossa i goda morotssemlor
De här lättbakade morotssemlorna hör till mina favoriter när det gäller hembakade semlor. Hälsosamma solros- och linfrön gör dem vitamin- och fiberrika.
Börja med att ta fram alla ingredienser du behöver. Det här behöver du:
50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
5 dl vatten
½ dl flytande honung
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön (skalade)
½ dl linfrön (krossade)
2 dl riven morot
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl semlemjöl eller vetemjöl
Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll vattnet över det smälta smöret och värm degvätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, honung, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv två normalstora morötter på rivjärn och häll de rivna morötterna i degvätskan. Rör i grahamsmjölet. Tillsätt slutligen vetemjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i hushållsassistent tills degen känns smidig och släpper kärlets kanter. (Cirka 5 minuter i hushållsassistent.) Verkar degen ändå för lös tillsätter du lite vetemjöl.
Strö över lite mjöl och låt degen vila dragfritt under bakduk cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ännu en stund så jästbubblorna trycks ut.
Dela degen i två delar. Rulla varje del till en tjock korv och skär 12 skivor av varje korv så du totalt får 24 semlor. Rulla varje semla till en boll som du lägger på bakplåtsbeklädda plåtar för att jäsa ytterligare. Täck semlorna med en bakduk medan de jäser cirka 30–40 minuter.
När semlorna ser färdigjästa ut (runda och släta) gräddar du dem i mitten av ugnen i 220 grader varm ugn cirka 15 minuter tills de fått vacker färg.
Låt därefter semlorna svalna på galler under bakduk. Semlorna går bra att frysa.
Gunnevi Winberg