För lata bagare
När jag precis hade flyttat hemifrån ville jag baka bröd och testa något nytt recept. Jag hittade ett med en massa olika mjölsorter och fröer i och blev inspirerad (dittills hade jag ätit mammas ack så goda, men mycket släta semlor). Jag hade aldrig förr bakat bröd i limpformar och ägde inga sådana, alltså bakade jag mina första limpliknande bröd i engångsformar av aluminium (som dock gick bra att använda flera gånger). Alla ingredienser i det svenska receptet fanns inte i min affär, så jag tog vad som fanns och konstaterade att det fungerade riktigt bra. Och det var härligt att slippa stå och knåda i en evighet. Jag behövde ju inte ens värma mjölken, det var bara att blanda ihop allting och det gick på max en kvart.
I våras blev jag bjuden på ett liknande bröd under en picknick, men min kompis hade dessutom lagt i malt, och du milde tid så gott det var. Jag åkte omedelbart till affären och köpte ett paket. Jag tog mitt tidigare recept, bytte ut lite ingredienser på måfå och vips hade jag fått ihop ett ännu godare bröd än tidigare tack vare malten.
Går bra att variera
Det skojiga med det här receptet är, förutom att det är enkelt och alltså passar både ovana och lata bagare, att man kan variera de torra ingredienserna lite hur som helst. Receptet här är det jag satte ihop nu senast, med de mjölsorter och fröer som mamma hade i sina skåp, men man kan byta ut linfrö, kli och en del av malten mot till exempel solrosfrön, pumpafrön, rågkross, andra sorters kli, gryn eller varför inte torkad frukt, nötter, russin eller (torkade) bär. Använd det du tycker bäst om eller helst vill bli av med. Just den här varianten har ganska kraftig maltsmak, så om du vill ha ett mildare bröd ska du ersätta en del av malten med mjöl. Observera att solrosfröna kan få en stark grön färg på grund av att de reagerar med bikarbonaten. Det är helt ofarligt.
Maltbröd med frön (2 limpformar)
4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 ½ dl semlemjöl
4 dl malt till svagdricka
½ dl linfrön
1 dl havrekli
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl olja
½ dl sirap
1 l surmjölk
Blanda alla torra ingredienser. Häll på olja, sirap och surmjölk. Häll den ganska lösa smeten i två smorda limpformar. Grädda i 175° i nedersta delen av ugnen i 1 timme och 40 minuter. Låt bröden stå i formarna några minuter och stjälp sedan upp dem på galler. Låt dem svalna under bakduk.
Bianca Holmberg