Råg i ryggen med knäckebröd
Här kommer ett recept på ett mycket gott knäckebröd som hör till hela familjens favoriter när det gäller hembakt bröd. Dessutom är brödet mycket hälsosamt.
För att få brödet riktigt gott och krispigt ska man baka ut degen så tunt som möjligt. Jag bakar allt mitt bröd med ekologiskt nymalet mjöl direkt från kvarnen, men alla har naturligtvis inte tillgång till det. Hälsokostaffärerna säljer ekologiskt mjöl, liksom många matvaruaffärer idag.
Det är också viktigt att ugnstemperaturen är hög. Det är ändå lätt hänt att brödet blir bränt, så passa bakplåtarna noga. Många som har smakat på det här goda knäckebrödet har frågat efter receptet.
Knäckebröd
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
½ bit jäst (25 gr)
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda (fänkål eller kummin)
2 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl ekologiskt rågmjöl eller rågkross (= grovt rågmjöl)
½ dl matolja
(Vill man ha ett ännu hälsosammare bröd kan man dessutom slänga i lite skalade solrosfrön, linfrön, finhackade dadlar, nötter eller russin.)
Värm degvätskan till högst 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll vätskan över jästen och rör om. Häll i alla övriga ingredienser. Knåda tills degen är jämn och slät. Låt jäsa en timme under bakduk.
Strö rågmjöl över bakbordet och rulla ut degen till en lång rulle som du skär i bitar som till storleken motsvarar tennisbollar.
Kavla ut bitarna, en i taget, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Mjöla bakbordet mellan varje brödkaka du kavlar ut, annars fastnar degen i bakbordet. Har du ingen kruskavel, kan du nagga degen tätt med en gaffel. Försök få bröden så tunna som möjligt för krispighetens skull. Med hjälp av en stekspade eller dylikt flyttar du bröden över till en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 275 grader varm ugn i ca 5-6 minuter. Passa bröden noga. Det ska få färg, men inte brännas vid.
Låt bröden svalna utan att täcka över dem så blir de härligt knapriga. Smakar underbart gott med smör eller/och ost.
Kom ihåg att förvara knäckebröden torrt och luftigt så att de inte mjuknar (aldrig i plastpåse).
Själv har jag gjort mig en knäckebrödsställning som påminner om en vanlig hushållspappersställning (bordsmodell). Då måste man ta ut små rundlar i mitten av varje brödkaka innan man gräddar dem. (T.ex. med ett litet snapsglas.) På så vis förvarar jag bröden torrt och vackert och det är lätt att ta för sig från ställningen.
Gunnevi Winberg