Låt knäckebrödet förföra dig
Det finns knäckebröd och så finns det knäckebröd. Knäckebröd kan vara en torr och trist utfyllnad eller en kulinarisk höjdpunkt. För det här receptet tackar jag en rumskompis som inte gillar gluten.
Säg knäckebröd och jag tänker ”det där torra eländet man knaprar i sig i skolmatsalen när maten inte duger”. Jag är alltså inget större fan av knäckebröd. Det vill säga, jag var inget större fan. Förrän min rumskompis tog ut sina knapriga, fröiga fyrkanter ur ugnen och den härliga doften spred sig i hela köket. Jag fick faktiskt anstränga mig hårt för att inte snatta dem och äta upp varenda en när jag var ensam hemma och de låg och frestade mig på ett fat på matbordet. De fungerar som chips, bara att de är mycket godare och allvarligt beroendeframkallande.
Dessutom är det här knäckebrödet urenkelt att baka. Tiden från det att jag tar ut ingredienserna ur skåpet tills hela härligheten ligger i ugnen är maximalt tio minuter. Det fungerar både för sådana som äter lågkolhydratkost och för glutenallergiker eftersom brödet inte innehåller något mjöl. För en extra smakupplevelse kan du byta ut smöret mot kokosolja. Men se upp för fiberhusket, det kan bilda geléklumpar i smeten. Det gäller att vara snabb – fort ska vätskan blandas med de torra ingredienserna och smeten bredas ut på plåten. Sedan är det bara att grädda och låta sig förföras.
Knäckebröd med frön
En plåt
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
½ dl smält smör
2 ½ dl kokande vatten
½ – 1 tsk salt
flingsalt att strö på
Blanda alla torra ingredienser. Blanda det smälta smöret och det kokande vattnet. Blanda allt. Bred ut på plåt och strö över flingsalt. Grädda i 150° i cirka 45 minuter. Skär genast i rutor och låt eventuellt torka i 50° efteråt.
Pofiber är potatisfiber som binder vätska i bakverk. Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön och binder liksom pofibret vätska. Fiberhusk kan användas som ersättning för vetemjöl av t.ex. glutenallergiker.
Bianca Holmberg