Bröd med torkad frukt och valnötter
För inte så länge sedan stötte jag på en artikel om fotografen Arno Rafael Minkkinens teori om Helsingfors busstation. På stationen finns många bussar som startar på samma rutt. Du väljer en av bussarna, men redan efter ett par hållplatser inser du att många andra också valt samma buss. Det börjar bli packat och ont om sittplatser så du åker snabbt tillbaka och väljer en annan buss. Men poängen är att alla bussar är fullsatta i något skede. Det är bara om du åker länge nog med den valda bussen som du hittar en unik rutt.
Minkkinens teori: håll ut och lita på din vision. Som livsvisdom är den ovärderlig. Som hobbybagare har jag inspirerats av min mormor. Hon skrev en gång ett recept till min syster, där måttenheterna var ”lagom” och ”passligt”.
Jag känner på en deg om den kräver en ”rejäl näve” eller bara ”passligt” med mjöl till för att bli perfekt (även det en mycket subjektiv värdering). Att hitta tre halvfulla mjölpåsar i skåpet och göra ett ta vad du har-bröd är mitt sätt att baka. Läser jag ett recept så stänger jag gärna boken innan jag sätter i gång. För det här brödet rekommenderar jag att variera de torkade frukterna, kanske mjölsorterna och varför inte göra den på surdeg i stället för jäst? Välj det som passar din busslinje.
Bröd med torkad frukt och valnötter
Fördeg
2 1/2 dl vetemjöl
en bit jäst stor som en ärta
1 dl vatten
en halv nypa salt
Deg / bortgörning
10-12 dl vetemjöl
5 dl vatten
25 gr jäst
2 1/2 dl speltflingor
2 1/2 dl russin
2 1/2 dl torkade tranbär
70 gram valnötter (krossade med mortel)
100 gr smör (rumstemperatur)
2 msk socker
20 gr smör till formarna
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Knåda tills degen släpper kanterna. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, eller ett dygn i kylskåp. Fördegen gör jäsningen kraftigare och brödet får bättre smak.
Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda med fördegen, ca 10 dl vetemjöl, speltflingorna och sockret. Knåda försiktigt ihop. Tillsätt smöret lite åt gången. Arbeta sist in de torkade frukterna och valnötterna. Tillsätt ev. mera vetemjöl.
Låt degen vila 1 h. Lägg sedan upp degen på ett mjölat bord och dela i två bitar. Rulla ihop till två runda bollar och låt vila 10 min.
Smörj två brödformar. Forma bitarna till bröd och lägg i formarna. Låt jäsa i ca 45 min., täckta med duk.
Värm ugnen till 250 grader. Spruta in vatten med en blomspruta innan du lyfter in formarna. Fukten mjukar upp degytan så att brödet kan expandera.
Sänk temperaturen till 180 grader efter fem minuter. Låt bröden gräddas, men lufta ugnen en gång till efter en kvart. Grädda bröden ytterligare en kvart. Stjälp upp bröden på ett galler. Lägg bröden ytterligare fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa.
Chribbe Aarnio