Rosta limpskivor i brödrosten
Jag har prövat på många recept när det gäller maltlimpa. Jag har prövat på att baka både på vatten, juice och mjölk. Den allra bästa maltlimpan har jag ändå bakat på en degvätska av surmjölk.
Jag brukar baka på en hel liter surmjölk. Det blir fyra bröd som lämpar sig bra för frysning. Det extrema med det här receptet är att det gräddas i tre olika ugnstemperaturer.
Det jag har lärt mig under alla de år jag har bakat både matbröd och kaffebröd, är att det inte brukar misslyckas om man använder sig av ekologiskt inhemskt mjöl.
Tycker man att fyra maltlimpor känns som alltför många är det lätt att bara halvera ingredienserna.
Bästa maltlimpan
1 liter surmjölk
1 msk salt
2 dl sirap
3 dl malt
1 dl farinsocker
8 dl rågmjöl (fint eller grovt)
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 och ett halvt paket jäst (75 g)
1 msk pomerans
1 tsk fänkål
1 tsk anis
½ dl krossade linfrön
1 dl skalade solrosfrön
(OBS: Mjölmängden kan behöva minskas om det hus du bor i är torrt eller mjölet inte är ekologiskt. Börja med ca hälften av mjölet)
Alla ingredienser ska blandas ihop kalla och får stå i minst sex timmar. (Till exempel i rumsvärme över natten.)
Ta fram fyra avlånga brödformar. Har du inte sådana, kan du använda folieformar. De ska vara långsmala samt ha höga kanter, annars jäser degen över kanterna och ner på ugnsbotten. En vanligt stor ugn rymmer tre formar bredvid varandra + en på tvären framför de andra.
Smörj formarna med en bit smörpapper eller bakplåtspapper + lite smör eller margarin. Om du inte har smort formarna ordentligt kan degen fastna i formen. Ös degen över i formarna med en slev. Degen är rätt lös. Ös inte mer deg i formarna än att den kommer upp till ungefär halva formen. Degen ska ha rum att jäsa i formen utan att jäsa över kanterna. Jämna ytan med en slickepott doppad i vatten och låt bröden jäsa på varm och dragfri plats tills de jäst nästan upp till formens kanter (ca 30-40 minuter).
Sätt ugnen på 200 grader, och låt bröden grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Minska ugnsvärmen till 175 grader och grädda vidare i 30 minuter till. Ta ut limporna och pensla över ytan med sirapsvatten (= en del sirap + tre delar vatten). Sätt in limporna på nytt, och sänk ugnsvärmen till 100 grader då du gräddar limporna i ytterligare 15 minuter. Sväng formarna upp och ner över ett skärbräde när du tagit dem ur ugnen, annars kan de fastna fast i formen.
Låt bröden svalna innan du skär upp dem i skivor. Om du fryser ner en del av limporna lönar det sig att skiva dem färdigt. Då tinar de upp mycket snabbare, och man kan ta fram precis den mängd man behöver för stunden. Limpskivorna blir underbart goda genom att rosta dem i brödrosten så de får en knaprig yta.
Gunnevi Winberg