Den bästa toasten gör du själv
Festsäsongen är här, är du redo? Den bästa toasten gör du själv.
Det är igen den tiden på året då man stöter på tårögda människor på stan. För endel är det pollenallergi, för andra den stolthet de känner när deras avkomma ska utexamineras från gymnasiet eller yrkesskola. Eller kanske det är frågan om en annalkande konfirmation eller ett bröllop.
Det här brödet passar utmärkt till festsäsongen. Receptet är en anpassad version av Jan Hedh och Klas Anderssons toastbröd som finns i boken med den enkla titeln Bröd. Efter flera försök och minst lika många misstag har jag tillämpat receptet så att det blir två fina toastbröd eller passligt råvara för en liten smörgåskaka. Receptet passar även till hotdog- eller hamburgerbröd.
Ingredienser:
800 gram vetemjöl
50 gram jäst
3 äggulor
4 dl mjölk
30 gram honung
100 gram smör (rumsvarm, skuren i bitar, cirka 80 gram till degen, 20 gram att smörja formarna)
1 matsked salt
2 st brödformar á 2 liter
Sätt äggulorna och honungen i en bunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i den. Häll vätskan i bunken och rör lätt om. Väg upp mjölet och börja knåda.
När du känner att degen börjar få spänst börjar du tillsätta smöret i omgångar. Degen blir nu lite fuktigare igen, blir den alltför klibbig och lös lägger du till lite mjöl. Tillsätt saltet och knåda degen så den är ordentligt seg och elastisk.
Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela i två bitar. Rulla bitarna till runda stänger och dela båda stängerna i fyra delar. Lägg bitarna löst bredvid varandra i de smorda formarna, de här avlånga bullarna jäser ihop senare. På det här sättet får man ett bröd som är mjukare inuti än om man lägger degen som ett helt bröd i formen.
Låt brödet jäsa till dubbel storlek, 30–40 minuter. Värm ugnen till 250°. Innan du lyfter in formarna: spruta vatten i ugnen med en blomspruta. Baka i fem minuter och sänk värmen till 180°.
Ta ut formarna efter 30 minuter. Stjälp upp bröden på ett galler – det borde lyckas lätt om du smörat formarna ordentligt. Lägg bröden ännu fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa runtomkring.
Receptet räcker till cirka 10 hotdog- eller hamburgerbröd. De gräddas på plåt i ungefär 15–20 minuter. För att skorpan på dessa inte ska bli alltför hård är det viktigt att du sprutar in vatten i början och gärna på nytt efter fem minuter då du sänker temperaturen i ugnen.
TIPS: som toast eller hamburgerbröd blir det extra gott och snyggt om man pryder bröden med sesamfrön!
Chribbe Aarnio