Lyxscones
Scones är lätta, snabba och goda frukostbröd. Dessutom kan man variera ingredienserna enligt tycke och smak eller bara för att få lite omväxling.
Ända sedan jag som barn upptäckte sconesen på kyrkans scoutsamling – det var för mer än femton år sedan – och kom hem alldeles begeistrad över de fantastiska bröden, har jag tyckt om att lyxa till lördags- och söndagsmorgnarna med den enkla men uppskattade frukosten. Scones är troligen det enda bakverket jag har bakat tillsammans med min pappa, eftersom mamma påstod att det inte var hennes grej medan pappa är lika förtjust i scones som jag. Ganska fort behärskade jag konsten så bra att jag inte behövde hjälp längre och började experimentera med olika ingredienser i varierande proportioner.
Lägg i lite havre
Mina standardscones bakar jag på vanlig mjölk och utan ost. Då byter jag också ut en del av vetemjölet mot havreflingor – havre är mitt absoluta favoritsädesslag och ger en god smak i bröden. När jag vill göra riktigt lyxiga scones använder jag receptet jag delar med mig av här, men även i det receptet går det bra att byta ut en del av vetemjölet mot havre om man vill, eller minska mängden ost och öka mängden mjöl.
För mig handlar bakning mycket om att göra andra glada och min största belöning är när pappa kommer in i köket en söndagsmorgon, tittar sig omkring och sniffar i luften för att sedan utbrista: ”Oj, finns det scones!” Må så vara att ost, smör och vetemjöl inte gör sconesen till det hälsosammaste brödet, men det är min fasta övertygelse att smakupplevelsen är väl värd de extra kalorierna. Eller för att citera Muminmamman: ”Allt som är trevligt är bra för magen.”
Lyxscones
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
150 g riven ost
50–75 g smör
1 burk gräddfil
Blanda de torra ingredienserna och osten. Arbeta in smöret i mjölet. Tillsätt gräddfilen och arbeta ihop till en jämn deg, men knåda inte mer än nödvändigt. Platta ut till 3–4 bröd och nagga dem. Grädda mitt i ugnen i 225° i ca 15 minuter.
Bianca Holmberg