Så beskriver Kajsa Åbacka från Övermark konfirmandlägren där hon har varit hjälpledare, ”hjälpis”, flera somrar i rad.
– Det är en trygg plats där man kan vara sig själv och utvecklas som person. Så är det också fint att få kontakt med lite yngre ungdomar som jag kanske inte annars skulle träffa, tillägger hon.
Själv började hon med att gå SLEF:s (Svenska Lutherska Evangeliföreningen) skriftskola och blev konfirmerad i Vasa. Eftersom det var coronaår och specialarrangemang deltog hon också i hemförsamlingens konfirmandverksamhet.
– Jag ville så gärna vara med på skriftskolan i Närpes, så då var jag med på den också. Efter det blev jag hjälpledare och via det har jag fortsatt.
Brunchträffar under året
Hjälpledarna är viktiga resurspersoner både under lägren och vid olika samlingar. Att planera programpunkter och organisera lekar hör till exempel till. Alla hjälpisar får först utbildning.
Under året ordnas det några träffar, berättar Kajsa Åbacka.
– Vi hjälpledare brukar ha hjälpisbruncher.
I bruncherna deltar både de som går hjälpledarutbildningen och mer erfarna hjälpisar.
– Det är lite olika från gång till gång, men vi brukar vara åtminstone femton personer per gång. Oftast sitter vi och pratar om läger och verksamheten, om det är något någon undrar över.
”Je hitche allt?”
Närpes församling samarbetar med Filadelfiaförsamlingen kring ungdomsarbetet, och Kajsa Åbacka har varit aktivt med också i det arbetet.
– Förra våren drog vi igång en ungdomsAlphakurs, en grundkurs i kristen tro. Det har vi fortsatt med den här terminen.
På kursen kan man äta och umgås. Samtidigt finns det möjlighet att öppet diskutera om livets stora frågor. ”Je hitche allt?” (Är det här allt?) löd en inbjudan till ungdomsAlphan (numera Fila Youth) på Instagram.
Kajsa Åbacka spelar också med i Närpes skolmusikkår, med klarinett och basklarinett som sina instrument. Dessutom hoppar hon in som instruktör för de yngre instrumentalisterna.
Eftersom hon trivs så bra med människor lockar den sociala branschen när hon funderar på framtida yrkesval. Att studera till socionom eller läsa socialvetenskap efter gymnasiet har funnits i planerna ganska länge, berättar hon.
– Jag vill gärna jobba med ungdomar också i fortsättningen!
Hur ser du på församlingens ungdomsverksamhet? Finns det sånt man kunde satsa mera på?
– Jag tycker att det skulle vara viktigt att det finns någon möjlighet för konfirmanderna att återkoppla till församlingen. Attman inte släpper dem där, utan har nån verksamhet så att de kan bygga vidare på det som de har lärt sig.
KAJSA ÅBACKA
Bor i: Övermark.
Går i gymnasiet, 18 år.
Familj: mamma, pappa, en storasyster och en lillebror.
På fritiden: församlingsaktiv och spelar i Närpes skolmusikkår.
Sommarplaner att se fram emot: Konfirmandlägren och att träffa kompisar man inte har träffat på länge.