Hästar har varit rätt ovanliga gäster vid kyrkstallarna i Närpes de senaste åren. I sommar blir det aktuellt när Närpes Guideklubb ordnar med hästekipage och visning vid kyrkstallarna. Första söndagen i juli kan man bekanta sig med hur det kunde se ut före bilarnas tid.
– Vi har ett sällskap som kommer med häst och kärra till gudstjänsten. Sen kliver de ner från kärran, spänner ur och leder hästen till kyrkstallarna och går själva till gudstjänsten, som man gjorde förr, berättar Britta Hannus-Gullmets från guideklubben.
Guiderna i Närpes Guideklubb har funderat en längre tid på att arrangera något slag av demonstration vid kyrkstallarna, och i sommar är det dags. Bidrag för projektet har beviljats av Svenska kulturfonden och Närpes Sparbank. Planerna är nu i full gång. Eventuellt kommer flera hästar att medverka. En häst med scenvana är redan engagerad.
– Vi har kommit överens med en hästägare vars häst brukat medverka i sommarteatern.
Ett spänningsmoment är hur hästen ska rymmas in i stallet. Dörren där hästen ska gå in är nämligen rätt liten. Det här kommer därför att övas före visningsdagen.
– De som har hästar säger att de nog går in om de vill, förklarar Britta Hannus-Gullmets.
Knepet lär vara att lägga något gott i krubban inne i stallet.
– Sen böjer hästen ner huvudet och lyfter på fötterna, och så går den in.
Britta Hannus-Gullmets och Närpes Guideklubb vill visa hur kyrkstallarna har fungerat. FOTO: Håkan Gullmets
Handlingskraftiga bönder byggde stallarna
Att det finns få många kyrkstallar i Närpes är en unik sak. Totalt finns det cirka 150 stallar kvar.
Kyrkstallar i Närpes fanns redan på 1700-talet, kanske också långt tidigare. Det var hemmanen som byggde stall åt sin häst.
– Man kunde ha lång väg till kyrkan, och prästerna predikade längre då. Så var det nyhetsförmedling också, så allt tog längre tid. Det var nog bra att det fanns en plats för hästen att komma in i.
På 1920- och 30-talet blev kyrkstallarna omoderna. Det kom cyklar, så småningom någon bil, och kyrkstallarna stod tomma. Från högre ort kom det till och med uppmaning att man skulle riva bort stallarna som ”förfulade omgivningen”. Men i Närpes åtlyddes inte det påbudet, utan kyrkstallarna fick bli kvar.
– Sen kom kriget, tiderna ändrades och man började inse att de här är unika!
Numera är det församlingen som har ansvar för kyrkstallarna. Underhållet kräver sitt – i synnerhet taken.
– Ett pärttak räknar man att håller cirka 20 år, och så ska det bytas. Så det är pärtspikning hela tiden, varje sommar läggs nytt pärttak på några stallar.
Vandringar också i år
De omtyckta kyrkogårdsvandringarna fortsätter i sommar. Också de här arrangeras av Närpes Guideklubb i samarbete med församlingen.
– En ny och intressant sak som vi började med i fjol var kyrkogårdsvandringen på begravningsplatsen Aftonvila i Nämpnäs. Det är en ”fri” begravningsplats som grundades av en baptistförsamling, men som är öppen för olika samfund. Den vandringen har vi också i år.
Dessutom ordnas tre kyrkogårdsvandringar vid Närpes kyrka, och en i Pörtom.
På gång sommaren 2023
• Hästbesök i kyrkstallarna. Demonstration av hur kyrkstallarna vid Närpes kyrka användes förr i tiden. Söndag 2.7 kl. 11.30.
• Vandring på begravningsplatsen Aftonvila i Nämpnäs. Tisdag 4.7 kl. 18.
• Kyrkogårdsvandring vid Närpes kyrka. Tisdag 11.7, 25.7 och 1.8 kl. 18.
• Kyrkogårdsvandring i Pörtom. Tisdag 18.7 kl. 18.
Vid kyrkogårdsvandringarna är deltagaravgiften 5 euro, kaffeservering ingår. Kyrkstallsdemonstrationen är avgiftsfri.