Camilla Svevar är kyrkoherde i Replots församling.
Camilla Svevar är kyrkoherde i Replots församling.

Stäng inte in din glädje!

Kolumn.

"Även vi vuxna kan ta ett litet skutt genom en vattenpöl, tralla med fåglarna och upptäcka hur livet återvänder i naturen."

3.5.2023 kl. 20:55

De senaste två månaderna tycker jag att jag velat hjälpa våren på väg. Otåligt har jag hackat is, sopat snö från terrassen och skyfflat bort de mjuka, yttersta lagren av snö från högarna på gården. Mitt i all otålighet över vårens seghet har jag ändå njutit av frisk luft och vardagsmotion. För visst kommer värmen så småningom även om den här snörika våren bjudit på tröstlöst tvivlande mellan varven.

Men så … Plötsligt händer det! Solen omvandlar snön till vatten. Porlande vatten som söker sig fram längs diken och trottoarer. Ibland hinner inte flödet med och både stora och små sjöar bildas till mångas förtret men till många småbarns förtjusning. Vem kan glömma hur roligt det var att plaska, hoppa och sprätta vatten iklädd full mundering av galonkläder och gummistövlar.

Vi lever i tiden efter påsk och får mitt i kedjan av glädjerika söndagar inkommande söndag sjunga ut vår glädje, då söndagen har temat Cantate, vilket betyder Sjung! Och nu har vi all anledning att tillsammans med vårfåglarna sjunga. Vi får följa vår Segerherre i sanning och kärlek mot den fullständiga glädjen i himlen. Ledda av den heliga Anden får vi kristna redan här i världen leva som himmelska medborgare.

Så sjung, gott folk, sjung! Sjung att livet vann och att dess namn är Jesus. Eller sjung om hur lärjungarna trodde att Jesus var borta, att de trodde att han var död. Ändå stod han där på stranden den där morgonen som lyste röd.

Man behöver inte stänga inne sin glädje. Även vi vuxna kan ta ett litet skutt genom en vattenpöl, tralla med fåglarna och upptäcka hur livet återvänder i naturen. Genom att uppleva Guds skapelse och leva med i naturens rytm får vi garanterat en försmak av den himmelska ljuvligheten redan här på jorden.

Camilla Svevar