William Snickars, Oscar Nordmyr, Theo Nyståhl, Nathanael Sten, Wilma Mann, Leo Bäcklund, Samantha Nordmyr, Sofia Rönnholm (skymd) och Ariana Lind dubbas till scouter. FOTO: PRIVAT
William Snickars, Oscar Nordmyr, Theo Nyståhl, Nathanael Sten, Wilma Mann, Leo Bäcklund, Samantha Nordmyr, Sofia Rönnholm (skymd) och Ariana Lind dubbas till scouter. FOTO: PRIVAT

”Alla med” säger Korsnäs scoutkår

KORSNÄS.

Att knyta knopar och knutar, hur man gör upp eld med tändstål, och första hjälpen. När Korsnäs-scouterna berättar om tre saker som de har lärt sig under sitt första år är det de här de väljer.

27.4.2023 kl. 13:31

Vid palmsöndagens familjegudstjänst dubbades nio scouter i Korsnäs kyrka. Långvarige kassören och ”scoutorganisatören” Lis-Britt Södergran höll ett litet tal och läste upp scouteden. Verksamma ledarna Sanna Lind (kårchef), Marcus Nordmyr och Kenneth Stangrund delade högtidligt ut scoutscarfen (som Lis-Britt för övrigt sytt), som ett tecken på att man dubbats.

Korsnäs scoutkår är en självständig scoutkår, med mottot ”alla ska kunna vara med”. Föreningen har funnits länge, till och med så länge att det bland de dubbade finns de som är tredje generationens scouter.

Eldsjälar behövs

Det är tradition att träffarna ordnas på måndagskvällar, ofta i eller med utgångspunkt vid församlingshemmet i Korsnäs. Detta är logiskt då verksamheten för 50 år sedan startade som en del av församlingens verksamhet.

Tidigare har ungdomsarbetsledaren haft ett stort ansvar för verksamheten. Ledarna lyfter fram Peter Åbacka som en stor eldsjäl och inspiratör under deras aktiva tid som scouter. Under hans tid började Lis-Britts nu avlidne man, Sture Södergran, på frivillig basis engagera sig i verksamheten. Sture kom att fungera som kårchef i 25 år. Även Jan-Ola Granholm satte ner en hel del engagemang på verksamheten.

Lis-Britt Södergran, Marcus Nordmyr, Kenneth Stangrund och Sanna Lind är ledare i Korsnäs scoutkår. FOTO: PRIVAT

Bra att kunna – hela livet!

För att kunna bli dubbad behöver man kunna visa upp vissa färdigheter som man oftast lär sig under sitt första scoutår. Det gäller bland annat att kunna vissa knopar, första hjälpen och man skall ha deltagit i åtminstone en hajk. För den oinvigde innebär hajk att man sover utomhus (i tält eller vindskydd som man gjort själv), även om det är många minusgrader.

Ledarna poängterar att man i scouterna lär sig färdigheter som är bra att kunna hela livet. Ett par gånger per år görs även utflykter. Scouterna brukar åka och bowla till Närpes och till Kristinestad för att simma. På måndagen efter dubbningen stod en utflykt till Molpe sjöräddare på programmet.

Enligt barnen är det viktigaste med scouterna att få vara med kompisar och att man har en vettig sysselsättning. De tycker att det är speciellt roligt att fara på utflykter och att ha guld–smuggling, som är en slags skattsökning utomhus i mörkret (utan ficklampor).

Barnen tar eget ansvar

Varför ställer man då upp som ledare? Det är för att verksamheten är viktig för barnen, säger ledarna i Korsnäs. Det är också motiverande att se när barnen utvecklas och lär sig nya färdigheter. Det finns de som aldrig har hållit i en kniv när de ska börja tälja sig en grillpinne till exempel, men som lär sig det i scouterna.

Åldersgränsen för att få delta är tio år, och ledarna poängterar att barnet självt måste ta ansvar för att delta. Kontakten sköts direkt barnet och ledarna emellan. När terminen inleds ordnas en samling för barn och föräldrar där det informeras om vad som är på gång och vad verksamheten innebär. Vill föräldrarna delta i verksamheten är de givetvis välkomna med.

Just nu är 27 barn inskrivna i Korsnäs-scouterna. Ledarna berömmer barnen för deras engagemang och uppförande. Skribenten kan intyga att de även skötte sig mycket bra i kyrkan under gudstjänsten.

Hanna Hofman, diakon i Korsnäs församling, intervjuade scouter och ledare. I diskussionen med barnen deltog även Amanda Aspbäck och Minea Stangrund som dubbats tidigare år.

HANNA HOFMAN