Mats Lindgård är domprost.
Mats Lindgård är domprost.

Kyrkbänkar och kyrkfolk

Kolumn.

"Domkyrkan är en kär samlingsplats för kyrkfolket. Därför behöver synpunkter som utgår från den gudstjänstfirande församlingens behov också tas seriöst."

5.4.2023 kl. 17:45

För ett par veckor sedan diskuterades frågan om bänkarna i Borgå domkyrka livligt i de sociala medierna. Bakgrunden till diskussionen är att gemensamma kyrkorådet i Borgå tillsätter en arbetsgrupp för att planera en utveckling av området kring Domkyrkan, det vill säga planera åtgärder för Domkyrkan, Lilla kyrkan och området runt kyrkorna. Vi får se vad arbetsgruppen så småningom kommer fram till då det gäller utvecklingsförslag.

Domkyrkan är en historiskt värdefull byggnad och därför behöver man reflektera kring eventuella åtgärder i kyrkans interiör med eftertänksamhet. Men Domkyrkan är samtidigt också Domkyrkoförsamlingens och Porvoon suomalainen seurakuntas viktigaste verksamhetsutrymme. Där firar båda församlingarna sin högmässa. Domkyrkan är en kär samlingsplats för kyrkfolket. Därför behöver synpunkter som utgår från den gudstjänstfirande församlingens behov också tas seriöst.

I Domkyrkoförsamlingen har vi under många års tid arbetat för att vår högmässa ska få vara allas gudstjänst och karakteriseras av helighet, delaktighet och livsnärhet. Med de här kärnvärdena för ögonen har vi strävat efter att öka delaktigheten, bland annat genom att ha gudstjänstgrupper och kyrkvärdar engagerade.

Det kommer att ta tid innan arbetsgruppen för utveckling av Domkyrkans område kommer med förslag. Och ännu längre tid innan eventuella åtgärder vidtas.

Det som vi däremot kan göra genast är att skrida till åtgärder som berör oss själva. Vi kan prioritera att ofta komma till kyrkan för att delta i högmässan, kyrkfolkets gemensamma fest. Och vi kan göra en insats genom att engagera oss i gudstjänstgrupper och som kyrkvärd. Upplevelsen av delaktighet ökar, hos oss själva och hos andra, då vi är många som hjälper till och bär ansvar.

Mats Lindgård