Stickklubben Virkborg grundades hösten 2016. I dag har gruppen kring 14 deltagare som stickar sockor, vantar, mössor och halsdukar för olika välgörande ändamål i Sibbo.
– Vi vill sprida glädje och idka välgörenhet i Sibbo. Vi vill bry oss om och förstärka känslan av samhörighet. Och vi är stolta över att vi är lokala, säger kontaktpersonen Rosita Gustafsson-Nyman.
Gruppen samarbetar tätt med kommunen, biblioteket och den svensk- och finskspråkiga församlingen i Sibbo.
– Gruppen är tvåspråkig, så var och en kan tala sitt modersmål.
Imponerande mängd
Många av satsningarna genom åren har varit rejäla. I juni förra året började virkborgarna sticka med fokus på ukrainska flyktingar som skulle bosätta sig i Sibbo.
– Det blev över 320 par sockor, vantar, halsdukar och mössor och en del av dem delade vi ut under ett festligt tillfälle före julen som svenska församlingen ordnade, säger Gustafsson-Nyman.
På mindre än två år har gruppen stickat och donerat cirka 1 200 gåvor.
– 80 procent är sockor. Att det blivit så mycket tror jag också hänger ihop med pandemin. Vi var mycket hemma och hade tid att sticka.
– Att sticka är terapeutiskt. Och när man tycker om tekniken blir man snabb.
Projekten har varit många: 280 par sockor till dem som började första klass i Sibbo i höstas, sockor till alla femåringar år 2022, lånesockor till alla daghem i Sibbo, sockor till barnfamiljer som socialvårdens personal delade ut och så vidare.
– Till församlingarna har vi stickat sammanlagt 400 dopsockor under åren. Båda församlingarna ger dem som gåva vid dopet.
Hösten 2019 stickade gruppen julklappar till 20 personer med funktionsvariationer, som bor på ett vårdhem i Sibbo.
– Personalen hjälpte oss och förmedlade vilka slags stickade plagg personerna önskade sig. Det var så härligt personliga önskningar: en mössa med kattmönster, färgglada sockor och vantar med initialer. Vi fick vara med när de öppnade sina paket och uppleva glädjen.
Det största projektet inföll 2017 när Finlands självständighet firade 100 år.
– Då stickade vi 280 filtar till seniorer som bor på vårdhem. Det gjorde vi i samarbete med Norra Paipis Marthakrets och Sipoon Eläkkeensaajat. Vi ville komma ihåg sådana som annars kanske inte skulle få julklappar och som har personlig anknytning till självständigheten, säger Gustafsson-Nyman.
Att tänka på sin nästa
I sockor och vantar som ges bort lägger de en handgjord lapp.
– Där står det ”Varma hälsningar från Virkborgs tanter”. Vi vill att det blir personligt.
Tradition och omtanke går hand i hand.
– Vi håller på den finska handarbetstraditionen med yllesockor. För oss är det en symbol för att man bryr sig om. Det behövs inte så många ord för att tänka på sin nästa.
Gruppen ses ett par gånger i månaden, bland annat i Söderkulla kyrka.
– Vi pratar om allt mellan himmel och jord. Tiden bara flyger iväg.
– Vi inspirerar gärna andra att bilda grupper och uppleva skaparglädjen. Vill man så kan man.