Henrika Lemberg, diakoniarbetare i domkyrkoförsamlingen i Borgå, ser julens många ansikten i sitt jobb.
Hur kan julen se ut hos dem du möter i jobbet?
– Julen är som många andra högtider. Allt som man annars går igenom förstärks under en högtid. Om man lever ensam kan ensamheten kännas speciellt påtaglig. Om man lever med brustna familjerelationer kan det bli speciellt smärtsamt under julen.
– I år är ekonomin också extra besvärlig. Allt har blivit dyrare och de som har lägre inkomster blir tvungna att fundera: Vad har vi råd med i år? Hur ska vi fira? Vi lägger så stor vikt vid klappar och traditioner som alla är ganska dyra.
– De som tar kontakt ökar alltid i december, men det är speciellt tydligt i år. Vi har märkt av det ekonomiska läget hela hösten.
Hon tycker det är bra att det finns insamlingar i tredje sektorn och i församlingar, och att det ordnas gemensamma måltider och fester.
– En realitet många ställs inför denna jul är att familjen kanske är långt borta och att man inte har råd att besöka släkten. Därför är det bra om det finns olika sätt att fira i den kommun man bor i. Nästan allt som församlingen ordnar är gratis och dit är man alltid välkommen.
Julen är en gåva
Henrika Lemberg vill påminna både sig själv och andra om julens kärna.
– Varför firar kristna jul? Jo, för att Jesus föddes som vår frälsare. Julen är inte en prestation utan en gåva som Gud har gett oss. Det är hela poängen och det vill jag hålla fram. Det handlar inte om det perfekta pyntet, utan om gemenskapen. Och man räcker som man är.
När vi uppmanas att vara extra givmilda till jul kanske vi samtidigt eldar under det kommersiella kring högtiden?
– Tänk om vår givmildhet också skulle vara att vi bjuder till gemenskap? Jag tycker överlag att kyrkan, och inte bara diakonin, ska bjuda in ännu mer till gemenskap. Vi ska tala om Guds och Jesus kärlek, dela liv med varandra, sådana som vi är.
Hur ska vi balansera mellan att fira en mysig jul och samtidigt veta hur svårt många har det?
– Det här är en jättesvår fråga. Mycket av det jag gör till julen gör jag för barnen. Jag har själv fått fina jular som barn. Samtidigt vill jag, när de blir äldre, öka deras förståelse för att inte alla har det så här.
– Bjud in och var generös på den nivå du kan. Och be om vägledning! Jag tror att Gud talar. Gud vet nog, han leder. Fråga vem julen är en svår dag för. Kan du skicka ett sms eller föra en julblomma till någon?
Det är också värdefullt att tänka en extra gång på hur man kan frånkomma den typiska uppdelningen i subjekt och objekt, så att den som blir hjälpt inte ses som ett offer.
– Och att hjälpa ur glädje, det försöker jag alltid ha med mig. Det finns inget värre än när någon hjälper och samtidigt är sur. Hjälp borde få komma ur en känsla av tacksamhet och förundran.