Bilder kan ha en viktig funktion i rehabiliterande arbete.

Själavårdskassen väcker minnen och tröstar

BORGÅ.

En själavårdskasse används nu på serviceboenden i Borgå. Kassen innehåller bilder på lokala landskap. Dessutom finns det bilder på bland annat Borgå Domkyrka samt en skiva med andlig musik i kassen.

14.10.2022 kl. 13:59

BORGÅ – Idén med själavårdskassen kommer från Vanda, men vi har förverkligat den med Borgå-tvist. Innehållet är annars liknande men en fotograf från Borgå, Niko Laurila, blev intresserad av att medverka och vi valde fotografier från hans produktion, berättar sjukhuspräst Pia Ala-Soini från Borgå kyrkliga samfällighet.

Hon presenterade innehållet i den alldeles nya kassen i grupphemmet Villa Albert i Majberget i slutet av april.

– Tanken är att använda bilderna som diskussionsöppnare för själavårdande samtal. Under de kommande veckorna delas själavårdskassen ut till alla serviceboenden i Borgå stad samt till privata vårdhem, boenden för personer med funktionsnedsättning i Svalåkern, avdelningarna 1–3 vid Näse rehabiliteringscenter och Wilhelmina.

– Jag skickade information om själavårdskassen per e-post till cheferna för serviceboendena och många blev väldigt glada. Vi hoppas att materialpaketet ska användas flitigt, säger Ala-Soini.

– Vi tänkte först att själavårdskassen är till nytta för minnessjuka, men innehållet passar lika bra för diskussioner med rehabiliteringsklienter på rehabiliteringsavdelningar i Näse eller personer som står inför döden. En del av bilderna har andligt innehåll och texterna innehåller bekanta och trygga bibelställen, som till exempel psalm 139, Herren är min herde.

– Dessutom innehåller materialet böner som alla känner till, som aftonbönen Gud som haver. Många har lärt sig bönen av sin mormor, farmor eller mamma och bilderna väcker minnen av det här till liv.

Till glädje i vardagen

Textmaterialet är i storlek A4 och har laminerats och tryckts på två språk, finska och svenska.

– Här finns också ett formulär för någon som vill hålla en andaktsstund eller till exempel en minnesstund. Förstås finns en präst tillgänglig, men man kan också fira andakt själv med en anhörig, säger Ala-Soini.

Katarina Gustafsson, ledare för serviceboende i Borgå stad, ser nyttan och glädjen som själavårds-
kassen för med sig i deras vardagliga arbete.

– Detta är nytt. Jag blev genast intresserad. Själavård och allt som ingår i den är en så viktig del av vår vardag. Vi har tidigare också använt mycket bilder i vardagen och det här är nu en härlig, ny och fräsch idé, säger hon.

Bilderna väcker vanligtvis diskussion med invånarna på serviceboendena.

– Genom bilderna får vi i gång många minnen och diskussioner. Med hjälp av bilderna är det också lätt att ta upp andliga saker, berättar Gustafsson.

Också anhöriga kan använda bilderna som hjälp för diskussioner med en minnessjuk.

När det visades bilder på kornbodarna i Borgå i grupphemmet Villa Albert, kom en man som bor där ihåg att han målade dem en gång i tiden.

– Mitt yrke var målare, jag utbildade mig också inom den branschen. Jag har målat 17 kornbodar. Det är tiotals år sedan, berättar Jorma Ropponen.

Som målarfärg användes traditionell rödfärg.

Den kokades helt för hand, tillägger Ropponen.

Han kände också genast igen Borgå domkyrka när han såg bilden.

– Detta är just vår vardagsrehabilitering. Genom bilderna får vi grepp om dessa invånares krafter. Det är fantastiskt, säger Gustafsson.

Eija Quinlan, Översättning: Mira Soukka