Fint dukade bord och husmanskost är en del av konceptet Mathörnan.

Mat och prat föder gemenskap

Replot.

– Läs Nya testamentet, på var och varannan sida äter de, säger Leif Galls. Mathörnan i Replot behövs, att prata och äta husmanskost är detsamma som gemenskap.

14.10.2022 kl. 13:52

En gång i månaden dukar Barbro Läh­desmäki, vaktmästare i Replots församling, fram husmanskost på fint dukade bord.

– Mathörnan har pågått i cirka tretton år och riktar sig till ensamma och pensionärer, säger hon.

Konceptet går helt enkelt ut på att man äter mat till självkostnadspris och samtidigt får umgås.

– Belöningen för min del är när jag ser att man trivs och kommer på nytt, tillägger Lähdesmäki.

Diakoniarbetare Leif Galls som är med på ett hörn i arrangemangen bakom Mathörnan ser måltidsgemenskapen som både naturlig och viktig.

– Läs Nya testamentet, på var och varannan sida äter de. Undervisningen hölls inte bara i synagogan utan ofta när de åt. Det har judarna förstått sig på – att äta och diskutera. I vår kultur har vi mera levt enligt ”Låt maten tysta munnen”.

Kunskap kan delas på ett naturligt sätt under en måltid, anser han.

– I vårt lutherska Norden har vi oftast en utbildad person som kommer och föreläser för oss andra. Men om vi tar det judiska sättet så sitter man kring bordet, och de äldre kan berätta för de yngre under tiden man äter. Det blir inte en monolog utan en diskussion, säger Galls.

Det handlar också om känslan av delaktighet.

– Får du ställa en fråga så kanske du inte somnar.

Körde långa vägar

Jarl Nystrand var en av dem som var med och startade Mathörnan, efter att dåvarande kyrkoherden Jouni Sinisalo fick en idé och tog kontakt.

– Jag tog på mig att skjutsa äldre som inte kunde ta sig till Björkögården, jag körde bland annat till Replot och Södra Vallgrund. Numera är nästan alla åldringar motoriserade, men nog skjutsar jag fortfarande dem som behöver det, säger Nystrand.

En stor del som var med från början är numera bortgångna, det är den sorgliga biten i pensionärsverksamhet, konstaterar Leif Galls.

– Men nya har kommit med, säger Jarl Ny­strand.

– De som en gång börjat komma vill inte gärna bli borta. Under pandemin när vi tog paus ringde många och frågade om vi inte kunde ordna Mathörnan i alla fall.

Som deltagare är det speciellt en sak som Jarl Nystrand tycker om.

– Samvaron är det jag uppskattar mest. Att sitta och samtala och lyssna till andra har varit mest givande. Och maten har alltid varit bra!

Leif Galls är inne på samma linje.

– Vi har märkt att Mathörnan fyller en viktig funktion. Precis efter pandemin, när man fick samlas igen, behövdes ingen gäst, det var så många som inte hade pratat med varandra på så länge.

De inbjudna talarna har haft väldigt olika ämnen de fokuserat på.

– Vi har haft föredrag om allt från fåglar och Israel till gympatips, mission och flyktingläger i Grekland. Och Håkan Streng har vi också haft som gäst, säger Galls.

Mathörnan kan ses som en motvikt.

– Det är många i dagens samhälle som inte kommer ut, kanske mest sitter vid tv:n och olika skärmar. Med en satsning som Mathörnan träffar man folk, får prata och uppleva gemenskap, säger Leif Galls.

Mathörnan

  • Ordnas en gång i månaden i Björkögården, Läsarted 11 i Björköby. Håll utkik i annonseringen!
  • Husmanskost, en inbjuden gäst och gemenskap står på programmet.
  • Maten serveras till självkostnadspris. Välkommen med!
Ulrika Hansson