Ruth Vesterlund är tf församlingspastor i Kvevlax och Replot församlingar.
Ruth Vesterlund är tf församlingspastor i Kvevlax och Replot församlingar.

Tacksamhet

Kolumn.

"Det betyder att Herren säger till oss varje dag på året: Var inte rädd, jag är med dig."

14.10.2022 kl. 13:41

Nu är vi mitt inne i hösten och det mesta av skörden har inbärgats till vinterförvaring. Jag är så tacksam över hur allting har växt och frodats. Säd, potatis, rotfrukter, grönsaker, äpplen, bär, ja vi kan räkna upp hur mycket som helst. Dessutom har vi rent vatten att dricka och får andas ren, frisk luft. Tänk vilken rik välsignelse! Allt detta och mer därtill får vi varje dag. Vi får tacka Gud av hela vårt hjärta för allt han ger oss.

Men mitt i allt detta goda och härliga finns också sådant som oroar oss. Vi får höra larmrapporter om vad som sker ute i världen, och också från vårt eget land kommer information om sådant som gör att våra hjärtan blir oroliga. Man börjar bekymra sig för framtiden, hur ska det bli?

Det som oroar är att det fortfarande är krig i Ukraina, det talas om gasläckor i Östersjön, glaciärer smälter, skyfall av regn gör att det blir översvämningar, som leder till att allt som kommer i dess väg förstörs. På många håll i världen har inget regn kommit på lång tid och det innebär att det blir torka. Både människor och djur svälter.

Här i vårt land är det vinterns elpriser, att levnadskostnaderna ökar och att coronaviruset härjar fortfarande. Det finns så mycket som kan göra oss oroliga.

Men då vi känner missmod, maktlöshet, då behöver vi ta till oss vad Guds ord säger. Bland annat i Johannes 14:27 säger Jesus: ”Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet.”

Framför allt ska vi bevara vårt hjärta och våra tankar. Orden ”Var inte rädd” eller ”Frukta inte” finns skrivna 365 gånger i Bibeln. Det betyder att Herren säger till oss varje dag på året: Var inte rädd, jag är med dig. Jag lämnar dig inte, jag överger dig inte. Detta är vår trygghet, detta får vi ta till oss.

Ruth Vesterlund