Erica Norrback och Inga-Lene af Hällström bjuder församlingsborna till fest för diakonins 150 år. FOTO: PRIVAT
Erica Norrback och Inga-Lene af Hällström bjuder församlingsborna till fest för diakonins 150 år. FOTO: PRIVAT

"Någon kanske upptäcker att de redan gör diakoni" – församlingsdiakonin firas i dagarna tre i Kristinestad

Kristinestad.

Under tre dagar i oktober uppmärksammas kyrkans 150-årsjubileum för församlingsdiakonin i Kristinestad. Fester ordnas i församlingens tre kyrkor.

28.9.2022 kl. 14:33

Församlingens diakoner Inga-Lene af Hällström och Erica Norrback vill ge alla församlingsmedlemmar möjlighet att delta i festligheterna.

Programmet har ett likadant upplägg på alla tre orterna: Dagen inleds med en högmässa som efterföljs av en gemensam måltid. Därefter sätter man fokus på diakonin.

– Vi vill lyfta fram diakonins historia och dess utveckling både nationellt och lokalt, säger Inga-Lene af Hällström.

Det gör de bland annat genom att ordna en liten visning av gamla bilder, kläder, sjukvårds- och arbetsredskap som diakonissorna tidigare bar med sig i sin väska.

Samtidigt ordnas också en basar till förmån för församlingens diakoni. För att förverkliga den behöver de församlingsbornas hjälp. Bidra gärna med egna varor! uppmanar diakonerna.

– Vi hoppas att ge en bredare syn på vad diakonin är och tanken är att uppmärksamma att diakonin är hela församlingens gemensamma uppdrag. Vi vill också lyfta frågan hur du kan stöda din nästa, säger Erica Norrback.

De påpekar att diakonin inte behöver vara så märkvärdigt. Många stöder och hjälper ju redan anhöriga och grannar.

– Kanske någon under dagarna upptäcker att de redan gör diakoni.

För att genomföra dagarna har diakonerna fått hjälp och stöd av de pensionerade diakonissorna Anna-Lisa Nilsson och Siv Hellman.

En del av de gamla föremålen är sparade från 1950-talet och de söker fortfarande i lagren efter fler föremål. Bland annat finns en gammal arbetsdagbok av en diakonissa bevarad.

Den första diakonissan började arbeta officiellt i Kristinestad på 1950-talet. Det underlättar lite när de sökt i det historiska på lokalt håll och de tror att de fått fram namnen på dem som varit anställda inom diakonin i församlingen.

– Vi hoppas det blir levande dagar när vi är ute i de olika delarna av församlingen och att också församlingsmedlemmarna kan bidra med olika minnen och upplevelser om diakonin som väcks under bildvisningen, säger Norrback.

Programmet blir både i föreläsningsform och som stationer där besökarna kanske får inspiration eller någon idé.

– Vi tänker oss att man inte bara sitter stilla utan rör på sig och diskuterar.

– Vi tycker att det ska bli intressanta dagar, dels för att vi själva ska fått sätta oss in i hur diakonin utvecklats under tiden. Tidigare handlade det väldigt mycket om sjukvård och diakonissorna hade ett stort ansvar på det området.

Utmaningarna för diakonin fortsätter. Kriget i Ukraina har tvingat människor på flykt som behöver vår hjälp. Våra levnadskostnader ökar i form av stigande el-, mat- och bränslepriser.

– Hur vintern ser ut vet vi inte något om. Vi föreställer oss att många församlingsbor kommer att behöva hjälp med de mest grundläggande behoven som mat och värme.

– Det är nu vi får se oss om och fundera på hur vi kan hjälpa varandra. Vad finns i våra lager som vi kan dela med oss av? Har någon extra ved, potatis eller andra matvaror, stickade strumpor eller annat användbart tar diakonin gärna emot och förmedlar.

Kristinestad firar diakonin

9 oktober kl 12 i Kristinestads kyrka

16 oktober kl 10 i Lappfjärds kyrka

30 oktober kl 16 i Sideby kyrka

Johan Sandberg