Några glada deltagare i Stickkaféet är från vänster Inga-Lill Malm, Veera Tiittanen, Elin Rönnholm och Maija Lindholm. Bläckfiskar till prematurer och sockor till nydöpta är några av alstren som produceras.
Några glada deltagare i Stickkaféet är från vänster Inga-Lill Malm, Veera Tiittanen, Elin Rönnholm och Maija Lindholm. Bläckfiskar till prematurer och sockor till nydöpta är några av alstren som produceras.

Stickar för att trösta och värma 

vanda.

Marthaföreningen och svenska församlingens diakoni i Vanda har ett både roligt och nyttigt samarbete: ett stickkafé där alstren värmer allt från bebisfötter till sörjande och äldre.

28.9.2022 kl. 13:51

På måndag eftermiddagar samlas Dickursby Marthaföreningen i Helsinggård. Damer i olika åldrar slår sig ner och stickar och pratar och dricker kaffe tillsammans. Marthornas stickkafé har ett gott samarbete med svenska församlingens diakoni. De stickade alstren går till olika välgörande ändamål.

– Det är trevligt att ha ett mål med stickandet. Välgörenhet är alltid välgörenhet för dig själv också. Många av oss har också blivit ensamstående, så det här är en viktig social samvaro, säger Elin Rönnholm.

Deltagarna i stickkaféet, som har en handfull år på nacken, stickar enligt önskemål från församlingen.

– Vi har stickat tröstesjalar till sörjande, sockor till barn som döps, och så stickar vi mössor, vantar och sockor till diakonins klienter. Diakoniarbetare Heidi Salminen delar till exempel ut en del som julklappar.

– Och just nu håller vi på och stickar strumpor enligt diakonimönstret, ett mönster som tagits fram till diakonins 150-årsjubileum i år, säger Elin Rönnholm.

Marthaföreningen har varit bra på att samarbeta också med andra aktörer än församlingen.

– Vi har stickat babysockor till Kvinnokliniken och så kallade bläckfiskar.

Bläckfiskarna är ett slags specialstickade gosedjur som läggs med i kuvösen hos för tidigt födda.

– Vi har också stickat till flyktingläger i Grekland och till Frälsningsarmén. Vi är alltid nöjda när vi fått iväg ett paket till Grekland.

Hur tycker ni att samarbetet med församlingen har fungerat?

– Samarbetet med församlingen har alltid varit bra genom åren. Det är till exempel sed att vi får besök av nya präster och kyrkoherdar.

– Jag vill också tillägga att det är Anne Gröndahl som varit eldsjälen bakom stickkaféet och samarbetet med församlingen. Hon leder kaféet, kokar kaffe och öppnar dörrarna.

Om man är nybörjare men skulle vilja försöka sig på att handarbeta, vad har du för tips?

– Kom till stickkaféet så lär vi dig! Du måste inte ha förhandskunskaper.

Det är inte bara sådana som känner varandra från förr som stickar tillsammans på måndagarna. Och det är både pensionärer och förvärvsarbetare som engagerar sig.

– Också nya vänskapsband har vuxit fram. En yngre person blev intresserad, skrev in sig i Marthaföreningen och kom till stickkaféet. Det var riktigt skojigt!

Om man är intresserad av att pröva på stickkaféet står dörrarna öppna.

– Ingen förhandsanmälan behövs, det är bara att dyka upp.

STICKKAFÉ

  • På måndagar kl. 17–20 pågår stickkaféet i ungdomsföreningens hus Helsinggård på Konungsvägen 2 i Dickursby. Man kan komma den tid som passar en själv. Obs! En måndag i månaden (varierande tidpunkt) ordnas Marthamöte i stället för stickkafé.
  • Inga förhandskunskaper eller anmälan krävs.
  • Det bjuds på kaffe och trevlig samvaro.
Ulrika Hansson