Två kandidatlistor är så här långt på gång inför församlingsvalet i i Borgå i november.
– Men det kan förstås bli fler kandidatlistor, vad vore väl bättre än det! säger Mikael Helenelund.
Den numera kantorn emeritus i församlingen är ombud för listan Tillsammans i församlingen. Själv ska han ändå inte ställa upp.
– Namnet syftar till att samla väljarna så mångsidigt som möjligt. Något mera program än så tror jag inte vi kommer att behöva, utan jag hoppas tvärtom på en stor spridning, säger han.
För den andra listan är Linda Wahrman ombud. Hon är till vardags socialhandledare vid en skola. Men med en lång erfarenhet av församlingsarbete är hon nu ombud för listan Mitt i livet, som är inriktad på unga och unga vuxna.
– Det är ändå inte någon åldersrasism eller så.Vi siktar inte på att putta ut de äldre, säger hon.
Och egentligen finns det ett tyst, litet samförstånd kring de två listorna: Många unga som blir invalda måste ofta avbryta sina förtroendeuppdrag när de mitt i mandatperioden flyttar från Borgå, ofta för studier. Då garanterar en egen lista att den suppleant som kommer in i stället också blir en av de yngre kandidaterna.
Linda Wahrman som en gång kom in som ung förtroendevald från Domkyrkoförsamlingen har själv varit med om att arbetet bryts just så.
Jobba för att fler ska hitta kyrkan igen
Mitt i livet-listan för enligt Linda Wahrman ingen ”dunderkampanj” ännu. Men hon har många hon vet att hon kommer att ringa bland de unga och unga vuxna i församlingen.
Särskilt hoppas hon på att församlingen ska kunna göra mer för de många grupper som just nu inte har så lätt att hitta någonting i kyrkan
– Den som är 18 år och inte riktigt vet vad som finns för den, de som redan är ute och studerar, eller de som är småbarnsmammor. Eller de som annars bara är ensamma i sitt sammanhang. Eller de som har barn i konfirmationsåldern och vill connecta tillbaka till församlingen.
Inte heller Mikael Helenelund som arbetar för den andra listan ser något motsatsförhållande mellan de två listorna.
– Snarare har jag fått höra att det finns de som identifierar sig med de yngre i församlingen, fast de själva kanske tycker att bäst före-datum för dem som unga vuxna har gått, säger han.
Men han jobbar kanske lite mera för kontinuiteten och kommer i första hand att ta reda på om de nuvarande och också tidigare förtroendevalda är intresserade av att vara med under perioden 2023–26.
– Jag ringer runt till dem först. När jag har gått det varvet runt vet jag hur många som ställer upp och hur många vi måste komplettera med. Så får jag försöka se att det inte vinklas åt något håll.
I Kyrkpressens enkät till församlingsråd i hela stiftet i våras meddelade 30 procent av de förtroendevalda att de inte skulle ställa upp igen, medan ytterligare 30 procent ännu tvekade.
”Finns inga dumma frågor”
Som i många församlingsval hittills gäller att flera kunde ställa upp i valet.
– För det mesta har det varit så att vi har haft så många kandidater att listorna har blivit fyllda, och så många fler än så har vi inte haft.
Linda Wahrman säger också att det finns stöd att få även om man känner sig ny och ovan som förtroendevald.
– Det jag ångrar från min första omgång som förtroendevald är att jag inte frågade mer, eller ifrågasatte. Hur tänkte vi här? Kunde man inte tänka på något annat sätt? Men det finns inga dumma eller dåliga frågor.
Kandidaterna i församlingsvalet behöver vara nominerade den 15 september. Valet hålls i hela landet söndagen den 20 november, med förhandsröstning den 8–12 november.