Rafael Kecklund har hållit på med dekorativt träsnideri mellan 20 och 25 år. Oftast är det naturen, allmogefigurer och berättelser ur den bibliska historien som ger inspiration.
– Jag har inte riktigt kommit så långt att jag kallar mig konstnär, säger han. Jag har kanske fått ett pund i arv som jag har vårdat, så att jag kanske har två pund idag. Jag har arbetat mig fram till mycket – och så har jag varit lite envis!
Det var goda lärare som tände gnistan. Först var det Torsten Lundmark som var kursledare i Pörtom. Sedan har han fortsatt på konstnären Kaj Lindgårds kurser i Jurva, en ort med starka snidestraditoner.
Rafael Kecklund arbetar mest med kniv.
– Men när jag kom till Jurva fanns det inte en enda kniv.
I stället finns det en låda med 20–30 verktyg i olika storlekar, böjda och raka, med vilka man skär fram profilerna.
Hur länge tar det att snida ett verk?
– Längre än man tror! Det kan ta en till två dagar, med pauser förstås. Så finns det också saker som tar längre tid, till exempel tavlan av nattvarden tog många dagar.
Snickarboden i hönshuset
På vintern håller han till i ett rum på vinden, men om sommaren flyttar hans snickarbod ut i det gamla hönshuset på gården i Pörtom.
– Det mesta blir gjort här hemma. Men på kurserna är det ju socialt, och det har sin stora betydelse.
Rafael Kecklund fyller snart 84, och är en aktiv pensionär med många järn i elden. Han är engagerad i pingstförsamlingen i Petalax, som han tidigare också varit föreståndare för vid sidan av jordbruksarbetet. Engelskan är en viktig hobby förutom träsnideriet.
Också på utställningen i Korsnäs finns flera motiv från Bibeln, till exempel Jesus som står vid dörren och klappar och Mötet med kvinnan vid Sykars brunn. Arbetet med motiv ur Bibeln har fördjupat synen på de bibliska personerna, konstaterar han.
– Bilden av vissa personer har på något sätt förstärkts och blivit ljusare.
Utställningen i Korsnäs bibliotek är öppen till och med 6 maj.