– Jag tyckte församlingen hade gjort så mycket för mig, så jag ville ge någonting tillbaka.
Rymdforskaren, teknologen, administratören Håkan Sandell, 77, som bor i Friherrs i Vanda ser som emeritus tillbaka på en lång arbetskarriär inom radioteknik, rymdflygning och internationell teknisk administration.
Det är han som har fått sin radarfrekvens för diplomarbetet vid Tekniska högskolan stoppad på 60-talet av Sovjetunionen. Och som har vistats i Franska Guyana kring de europeiska raketprojekten. Och varit involverad i den nordiska Tele X-satelliten. Och i den internationella rymdstationen ISS. Och i det internationella arbetet för att övervaka hur teknik för missiler med massförstörelsevapen sprids.
Men så är han också sedan flera år tillbaka kyrkvärd i Vanda svenska församling, missionsaktiv och förtroendevald – och ställer i höst igen upp i församlingsvalet.
När Håkan Sandell var teknologie studerande 1963 till 1969 landsteg människan på månen. Själv byggde han vid samma tider för sitt diplomarbete en radar med vilken man hade kunnat skanna månens yta.
"Jag har också varit med om att övervaka hur missiler med massförstörelsevapen sprids."
– Ett sju kilowatts klystronrör som sedan aldrig användes för det. Ryssarna behövde frekvensen 647 megahertz för sina radarsystem, minns han.
Hemma i Jeppo i Österbotten hade han redan som barn byggt elmätare och reparerat folks radioapparater, haft en tia i matematik och fysik i skolan.
Hemma i Måtas var föräldrarna aktiva i kyrkan, men också pingstvännerna hade tidvis möten i hans barndomshem.
I dag, många år senare i Vanda, oroas han över hur avlägsen församlingen blir för många unga.
– De har så mycket andra intressen. Det är ett dilemma vi måste jobba med, säger han.
I de senaste budgeterna i samfälligheten har den svenska verksamheten i västra Vanda där Håkan Sandell bor dragits ner. Han som tillsammans med hustrun Sinikka har haft ett tvåspråkigt hem har för sin del rört sig över språkgränsen i staden.
Hämeenkylän seurakuntas kyrka i Tavastby är hemkyrka för grannarna i småhusområdet i Friherrs. I Vantaankosken seurakunta har Håkan Sandell också haft en Alphagrupp.
– Nu behövs kyrkan och församlingens gemenskap efter de här långa perioderna när man inte har kunnat träffas.
Sin långa internationella erfarenhet har Håkan Sandell också lagt in bakom missionen i församlingen, och besökt missionsprojekt i Senegal och Namibia. En nästa resa till vänförsamlingen i Opuwo i nordvästra Nambia ska bli av på sensommaren för att försenat fira 150 år av finländskt missionsarbete i landet.
– Sist jag räknade har jag besökt 52 länder.
Den här KP-intervjun är också gjord per whatsapp från Hawaii. Håkan Sandell besökte efter påsk sin bror Göran som har gjort en lång karriär som radioastronom inom amerikansk rymdforskning.