I en nyskriven musikal tystnar psalmsången i församlingen. Kantorn har blivit utan jobb, han har dragit sig tillbaka till kyrktornet och orgeln bebos av råttor.
– Tyvärr ligger handlingen kanske inte så långt ifrån sanningen – eller det är snarare ett skräckscenario. Men det sjungs mindre och mindre psalmer, konstaterar Michael Wargh som är kantor i Replots församling.
I musikalen, som är skriven av den rikssvenska kyrkomusikern Karin Runow, dyker en dag Sankta Cecilia upp, kyrkomusikens skyddshelgon. Hon hittar den yrvakna kantorn Per Klockare i kyrkbänken och konstaterar att hon misslyckats helt med sitt uppdrag. Så småningom hittas också en kista med psalmböcker, och kantorn får tillbaka lite minnesbilder av hur det gått till på den gamla goda tiden. Då börjar kampen för att väcka psalmsången till liv igen.
Musikalen görs som ett brett samarbete mellan församlingarna i Korsholm, och både vuxna och barn medverkar.
– Många av rollerna består av kyrkråttorna. Sankta Cecilia spelas av Alma Westerlund och jag själv spelar kantorn, säger Michael Wargh.
Nu pågår övningar för alla inblandade: de som sjunger solo, har talroller, för kompband och för medlemmar från exempelvis Skärikyrkans kör, Korall-kören och barn- och ungdomskörer.
– Vi övar enskilt i församlingarna, men har också gemensamma övningar.
På repertoaren finns både moderna sånger och välkända psalmer.
– Karin har på ett genialiskt sätt kombinerat nyare sound med psalmsång i växelsång. Psalmer som är med är bland annat ”Härlig är jorden” och ”Blott en dag”.
Michael Wargh minns själv psalmernas betydelse i barndomen.
– Jag minns skoltiden på 1980-talet då vi lärde oss psalmer utantill till jul- och vårfester. Och om morgnarna satte sig klassläraren vid tramporgeln och så sjöng vi psalmer. Men det här är ju inte möjligt längre med tanke på religionsutövningen i skolorna.
Hur ska vi bevara psalmskatten levande?
– Det är en svår fråga. Vi måste uppmuntra folk att sjunga psalmer. Det är väl den enda räddningen.
MUSIKALEN
- Jakten på den försvunna psalmskatten framförs söndag 24.4 i Replot kyrka kl. 15 (där musikalen ersätter gudstjänsten) och i Korsholms kyrka kl. 18.30. Inget inträde.
- Majoriteten av de medverkande är lågstadiebarn, men också ungdomar och vuxna medverkar.
- Medverkande: Alma Westerlund och Michael Wargh, huvudroller, Rodney Andrén, kapellmästare och piano, Susanne Westerlund, dirigent, Ann-Christine Nordqvist-Källström, köransvar och Elin Smedlund, regissör.