– Nu när pandemin håller på och släpper greppet ska vi ta tillfället i akt att ordna saker och mötas, säger Ulla-Maj Wideroos. Foto: Privat
– Nu när pandemin håller på och släpper greppet ska vi ta tillfället i akt att ordna saker och mötas, säger Ulla-Maj Wideroos. Foto: Privat

Ulla-Maj Wideroos: "Kyrkan kan inte stå stilla"

NÄRPES.

Numera styr Ulla-Maj Wideroos fritt över sin kalender. Tre engagemang vill hon behålla: församlingen, pensionärsförbundet och kyrkomötet.

16.3.2022 kl. 17:15

Jag är bedrövad, utbrister Ulla-Maj Wideroos om Ukrainakrisen. Jag hade tänkt att det skulle vara så mycket förstånd i människan år 2022 att man inte skulle behöva uppleva det här!

I det svåra läget är det viktigt för alla människor att känna att de gör något.

– Jag stod själv med Röda kors-bössan utanför vår K-butik igår. Aldrig har det kommit pengar så som det kom då. Det finns en vilja att hjälpa nu!

Wideroos påpekar vikten av att använda sig av etablerade organisationer som vet hur hjälpen sköts på rätt sätt. Som förtroendevald i Närpes församling berättar hon om hur församlingen är med och drar sitt strå till stacken.

– De anställda gick ut och meddelade att om man har kläder, förnödenheter eller hygienartiklar så får man lämna in dem till församlingskansliet, och så förmedlar vi dem vidare.

Ulla-Maj Wideroos har inte släppt sitt engagemang på olika håll, trots att hon sedan 2015 är pensionär efter tjugo år i riksdagsborgen. I höstas stannade ändå allt upp då hon blev hjärtopererad. Allt gick bra till slut, trots utmaningar längs vägen.

– Jag är tacksam för vården i välfärdslandet Finland! Den gav mig ganska många år till, och ett bättre liv.

Sedan årsskiftet är Ulla-Maj Wideroos ordförande för Svenska pensionärsförbundet, som fyller 50 år i år. Under året kommer en budkavle att gå genom Svenskfinland jubileet till ära.

– Våra föreningsmedlemmar kommer att kontakta lokala politiker och tjänstemän och berätta: ”Det här vill vi att ni ska fixa, det här behöver äldre människor för att leva ett fullvärdigt liv.” I höst kommer vi sedan att uppvakta riksdagen med de frågor vi prioriterar.

Ett annat viktigt engagemang för Ulla-Maj Wideroos är ”kyrkans riksdag”, kyrkomötet, som hon blev invald i för två år sedan.

Hur sammanfattar du arbetet i kyrkomötet hittills?

– Tungrott, långsamt – men intressant! Jag är väldigt fascinerad av debatterna i plenum, och också lite tagen av att man i vissa frågor står så långt från varandra.

Wideroos hoppas att frågan om vigselrätten för samkönade par skulle kunnas föras vidare.

– Jag har en så stark övertygelse om att vi borde åstadkomma något där. Vi har inte råd att neka människor att komma till vår kyrka och få välsignelse för sitt förhållande.

En stor utmaning är också frågorna kring hur kyrkan ska vara organiserad i framtiden.

– Hur många församlingar ska vi ha? Vad ska domkapitlens uppdrag vara, hur ska pengarna fördelas? Det är ett jättejobb som väntar, men kyrkan kan inte stå stilla.

Hinner du alls vara pensionär själv?

– Jag bestämmer mycket mer över min kalender nu. Det som jag har kvar är församlingen, kyrkomötet och Svenska pensionärsförbundet. Det räcker!

Ulla-Maj Wideroos

Bor i Närpes.

Familj: Maken Ben, en son, barnbarn och bonusbarnbarn.

Har arbetat bl.a. som riksdagsledamot 1995–2015 (SFP), andra finansminister 2003–07.

Uppdrag: medlem i kyrkofullmäktige och kyrkorådet i Närpes församling, kyrkomötesombud, ordförande för Svenska pensionärsförbundet.

Tipsar om: En onsdagsmässa som kommer att ordnas i Närpes kyrka fyra onsdagar i följd kl. 18 med början i mars. ”För dem som inte har möjlighet att komma på söndag!”

PIAN WISTBACKA