De slår upp dörrarna till Litteraturskafferiet

NÄRPES.

Han är diakonen med passion för litteratur. Hon är bokhandlaren som gillar att tala om böcker. Tillsammans leder de Litteraturskafferiet.

7.3.2022 kl. 11:02

Litteraturskafferiet är en grupp som samlas med jämna mellanrum i Närpes bokhandel När-Bok. Initiativet togs av Anders ”Nadde” Blomberg, diakon i församlingen. Han har en blogg och en egen firma med samma namn, och tyckte att det skulle passa bra med en litteraturkväll i församlingen.

För att få den rätta litterära miljön tog han kontakt med När-Boks Marita Grönberg, som genast var med på noterna.

– Vi börjar med kaffe och kaka, berättar hon. Sedan pratar vi. Var och en tar med sig och berättar om sina böcker. Ofta har någon annan läst samma bok, och det brukar bli intressanta diskussioner.

Vem är Litteraturskafferiet tänkt för?

– För precis alla som vill vara med! säger Anders Blomberg. Man måste inte ha läst något särskilt, utan när vi träffas är det fritt fram att dela med sig av det som fångat ens intresse.

Också Marita Grönberg påpekar att bokkvällarna är öppna till sitt upplägg.

– Även om vi samlas i församlingens regi behöver det inte handla om kristen litteratur, utan vi läser vad vi vill, och diskuterar utifrån de människor vi är.

Anders Blomberg och Marita Grönberg är själva ivriga läsare. Anders Blomberg har ett bibliotek med 14 000 (!) böcker. Han har också skrivit tio egna böcker, bland annat om vad Bibeln säger om bönder och jordbruk.

Intensiva jobbperioder gör att Marita Grönberg inte alltid hinner läsa så mycket som hon skulle önska.

– För att trösta mig själv läser jag poesi. Jag kan ta en halv timme när jag sitter för mig själv och läser högt. Det tycker jag är ett bra alternativ! Min stora kärlek är Nils Ferlin.

LÄS I VÅR!

Marita Grönberg tipsar om:

• John Steinbecks klassiker Buss på villovägar.

• Jonna Bornemarks lite filosofiska böcker Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas världsherravälde och Horisonten finns alltid kvar – om det bortglömda omdömet.

Dikter! Nils Ferlin (alltid), Leviatan av Lyra Koli. Och Lars Huldén kan man aldrig glömma! En favorit är hans bok Läsning för vandrare och andra. Den passar i nästan alla situationer.

Anders Blomberg tipsar om:

• Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin: Gud är kärlek – fader, son och Ande.

En katolik och en pingstvän samtalar.

Bibeln – The Message på svenska.

En modern bibeltolkning som kan läsas antingen parallellt med Bibeln eller för att liva upp ens bibelläsning.

• Serien ”Världens dramatiska historia”.

Dick Harrisons intressanta böcker om vikingarna, nordiska korståg m.m.

• Byahistoriker

Många byar har egna historiker: Finby, Kalax, Norrnäs, Nämpnäs, Övermark, Yttermark, Pörtom m.fl.

PIAN WISTBACKA